Чешки председник: Можда повучемо признање Косова

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаПредседник Чешке Милош Земан
Председник Чешке Милош Земан - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Чешке Милош Земан изјавио је, уочи посете Србији следеће седмице, да не би искључио могућност да једног дана Чешка повуче одлуку о признању самопроглашене независности Косова, додавши, ипак, да ће то бити „мало тешко спровести“.

Земан је подвукао да ратни злочинци не би требало да воде ниједну земљу у Европи.

У контексту повлачења признања самопроглашене независности Косова, које је до сада повукло 15 држава, Земан је, одговарајући на питање — зар не би Чешка требало да буде једна од првих већих држава која је „укинула признање Косова“, истакао:

„Бојим се да ће, ако немамо значајну мањину, сетивши се да је Косово одбила да призна Шпанија са каталонском мањином, Кипар из сличних разлога, Словачка са мађарском мањином, то бити мало тешко спровести. Али, опет, не искључујем да ће се то једног дана догодити. На крају крајева, ратни злочинци не би требало да воде ниједну земљу у Европи“, поручио је Земан, у интервјуу за чешки портал „Парламентни листи“.

Земан је додао да се слаже са министром одбране Чешке Лубомиром Метнаром, који је рекао да је признање Косова „дипломатска грешка“, нагласивши улогу такозване „ОВК“ и бившег премијера привремених институција самоуправе у Приштини Рамуша Харадинаја.

На констатацију да бивши косовски премијер има прилично занимљиву прошлост и да су (вероватно) сведоци убијени, те му се зато не може судити, Земан је кратко рекао:

„Да, ОВК, то се зна“.

Земан је рекао и да ће предстојећа посета Србији бити пре свега економског карактера, али да ће се дотаћи и теме Косова.

Он је напоменуо да подржава постепено приближавање Западног Балкана Европској унији, „са изузетком Косова“, преноси Танјуг.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала