Дан 6: Турска испала, Америка немилосрдна, Грчка прејака за НЗ, Аустралија израсла у фаворита (видео)

© Фото : fiba.basketballРепрезентативац Грчке Костас Слукас иде на полагање у мечу против Новог Зеланда
Репрезентативац Грчке Костас Слукас иде на полагање у мечу против Новог Зеланда - Sputnik Србија
Пратите нас
Настављају се изненађења на СП у Кини. После домаћина, испала је Турска, и то од Чешке. Американци се наљутили, па демолирали Јапан, a Јанис Адетокумбо је предводио Грчку до друге фазе. Изненађење је и Аустралија, која се победом над Литванијом наметнула као један од фаворита.

Последњег дана прве групне фазе Мундобаскета у Кини игране су утакмице последњег кола у групама Е, Ф, Г и Х:

Турска – Чешка

САД – Јапан

Бразил – Црна Гора

Грчка – Нови Зеланд

Немачка – Јордан

Доминиканска Република – Француска

Канада – Сенегал

Литванија – Аустралија

Група Е (Шангај):

Турска 76 – 91 Чешка

Репрезентација Турске се, очигледно, није опоравила од тесног пораза против САД.

У директном дуелу за пролазак даље и за другу позицију у групи, Турци су изгубили од Чешке резултатом 91-76 и тим поразом изгубили све шансе да се боре за висок пласман.

Чеси су на свом првом светском првенству успели да се пласирају међу 16 најбољих испред фаворизоване Турске и Јапана, ком нико није давао превелике шансе.

Имали су Чеси чак пет играча са двоцифреним учинком. Војчех Хрубан постигао је 18 поена, Ондреј Балвин 17 поена и 11 скокова, Патрик Ауда 16 поена и девет скокова, Јаромир Бохачик убацио је 15 поена, а Томаш Саторански, прва звезда тима у одсуству Јана Веселог, меч је завршио са 11 поена, седам скокова и седам асистенција.

Најефикаснији у Турском тиму био је Чеди Осман са 24 поена, Коркмаз је постигао 16, а Махмутоглу 14.

Турци настављају неславну традицију лоших резултата на великим такмичењима која не играју код куће и бориће се за пласман од 17. до 32. места.

САД 98 – 45 Јапан

Екипа Сједињених Америчких Држава завршила је прву фазу такмичења без пораза. У последњем колу групе Е савладала је Јапан резултатом 98:45.

Након неубедљиве победе против Чешке и трилер-завршнице у продужетку против Турске, а са веома добром игром највећег конкурента ― Србије, све су гласнији постали они који сумњају у доминацију америчког „дрим тима“ и његову могућност да одбрани титулу светског првака.

То сигурно није пријало изабраницима Грега Поповича, а вентил за фрустрације Американцима била је екипа Јапана.

У редовима тима САД чак пет играча је уписало двоцифрени број поена. Најефикаснији је био Џејлен Браун са 20 поена и седам скокова, а пратио га је Кемба Вокер са 15 поена и осам асистенција, уз +/- разлику од чак 45. Истакли су се још и Харисон Барнс, са 14 поена и осам скокова, и Џо Харис и Донован Мичел, са по 10 поена.

У екипи Јапана, која је у чак две четвртине сведена на једноцифрени учинак, највише се истакао Јудаи Баба, са 18 погодака и три украдене лопте.

Са шутом из игре од само 27 одсто и чак 25 скокова мање од противника, Јапан заиста није имао шта да тражи против мотивисаних Американаца.

Група Ф (Нанђинг):

Бразил 84 – 73 Црна Гора

Бразил завршава прву фазу такмичења на првом месту у групи Ф, пошто је, после неочекиване победе над Грчком у претходном колу, успео да савлада и Црну Гору, која на свом првом светском првенству од осамостаљења није успела да упише победу у групи.

Прво полувреме протекло је прилично изједначено, са великим бројем промена вођства, али су „кариоке“ на паузу ипак отишле са предношћу од пет поена, коју су у трећој четвртини повећали, па је на 7 минута до краја износила и 15 поена.

Црногорци се, међутим, нису предали, па су у снажном налету успели да се приближе Бразилу на само пола коша разлике на четири минута до краја, али нису имали снаге за преокрет, па је утакмица завршена двоцифреном разликом.

Најбољи играч „кариока“ био је Марселињо Уертас са 16 поена и 6 асистенција, а пратили су га Фелисио са 14 поена, Соуза са 13 и Алекс Гарсија са 11.

У пораженој екипи, најефикаснији је био Дерек Нидам са 16 поена и 10 асистенција, а двоцифрени су били још и Бојан Дубљевић и Петар Поповић, са по 10 поена.

Грчка 103 – 97 Нови Зеланд

Грчка је победом над Новим Зеландом у „бити или не бити“ утакмици за пролаз међу 16 најбољих успела да се не обрука.

Нису Јанис и друштво до победе дошли лако, и поред 11 поена најкориснијег играча НБА лиге у првој четвртини. Разиграни Кори Вебстер одржавао је „високе црне“ у животу са чак 21 поеном у првом полувремену, па су Грци на паузу отишли са 7 поена разлике.

Иако ни у једном тренутку нису изгубили предност, то не значи да Нови Зеланд није претио. Тројком Роба Лоуа, на пет минута до краја приближио се на 82-77, али су Грци појачали темпо и искусно привели утакмицу крају.

Грчку репрезентацију предводио је Јанис Адетокумбо са 24 поена, 10 скокова и 6 асистенција, а запажену улогу имали су и Јанис Папапетру са 16 Ник Калатес са 14 поена.

Међу Новозеланђанима најефикаснији је био Кори Вебстер, који је до краја сакупио 31 поен, а следили су га Том Аберкромби са 18, Тај Вебстер са 17 и Ајзак Фоту са 15 поена.

Група Г (Шенџен):

Немачка 96 – 62 Јордан

Доминантна партија против Јордана тешко да ће Немцима ублажити жал за неочекивано пропуштеним местом међу 16 најбољих екипа, али ће бар бити утеха да из групне фазе не изађу без победе.

Јордан ни у једном тренутку није озбиљно запретио Немачкој, која је, како је време пролазило, само повећавала своју предност.

„Панцере“ је предводио Максимилијан Клебер са 18 поена, док је Денис Шредер имао дабл-дабл учинак са 10 поена и 11 асистенција. Двоцифрени су били још и Данило Дартел и Пол Ципсер.

У екипи Јордана најбољи је поново био Ахмет Дувериоглу (у Јордану познатији као Ахмад ел Дваири), који је фантастично одиграо и прву утакмицу, против Доминикане. Немцима је убацио 17 поена, а ухватио је и 8 скокова.

Доминиканска Република 56 – 90 Француска

У неочекиваној борби за прво место у групи Г, Доминиканска Република је показала није дорасла Француској, која је прву фазу завршила без пораза.

„Триколори“ су утакмицу започели серијом од 10-0 и ни у једном тренутку нису допустили карипској екипи да се опорави.

Француску је у нападу предводио Нандо де Коло са 15 поена, док је Руди Гобер, најкориснији играч утакмице, додао 13, у 8 скокова. Двоцифрени међу „галским петловима“ били су још Матијас Лесор са 11 и Еван Фурније са 10 поена.

У екипи Доминикане истакао се Виктор Лиз, који је био и њен једини играч са двоцифреним учинком (12 поена).

Група Х (Дунгуан):

Канада 82 – 60 Сенегал

С обзиром на снагу ривала из групе у којој су се нашли, Канада је победом над екипом Сенегала ову фазу такмичења завршила на очекиваном трећем месту.

Није, међутим, изгледало да ће бити тако током већег дела првог полувремена, током којег је Сенегал имао чак 13 поена предности.

Канађани су, ипак, на време појачали ритам и преломили утакмицу у трећој четвртини, да би је на крају завршили великом предношћу од 22 поена.

Северноамеричку екипу је предводио Кори Џозеф, са 24 поена, а помогли су му Кевин Пангос са 13 поена, 5 скокова и 5 асистенција, и Мелвин Ежим са 11 поена и 8 скокова.

У тиму Сенегала најефикаснији је био Мухамед Фаје са 14 поена, а двоцифрен је био и Ламин Самбе са 10.

Литванија 82 – 87 Аустралија

Након три победе у групи, а са још увек „свежом“ сјајном партијом и тријумфом против САД у припремном периоду, „кенгури“ су се наметнули као један од претендената на трофеј светског првака.

На ранг-листи фаворита за освајање злата коју је ФИБА објавила након завршетка прве групне фазе, Аустралија је са другог места истиснула Американце.

Није јој, међутим, било лако против Литванаца, иако је балтичкој екипи заказало најубојитије оружје (шутирали су 4/15 за три). Закувало се у четвртој четвртини, у којој је Литванија имала серију од 11-0 и прешла у предност. Играло се поен за поен, победника је могао да одлучи један посед...

Пети Милс, јунак победе над Америком, погодио је тројку за +5 за „кенгуре“ на 32 секунде до краја. Литванија до краја није успела да стигне ту предност.

Најефикаснији у екипи Аустралије био је управо Милс, са 23 поена. Ерон Бејнс је додао 21 поен, уз 13 скокова, а двоцифрени су били још и Ник Јек са 11 и Делаведова и Лендејл са по 10 поена.

Међу Литванцима су се истакли Григонис са 19, Лекавичијус са 15 и Сабонис са 12 поена.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала