Дан 7: Србија силовито у четвртфинале, Шпанија уз доста муке, „гаучоси“ сигурни, Пољаци изненађење (фото, видео)

© Фото : fiba.basketballРепрезентативац Србије Бобан Марјановић на мечу против Порторика
Репрезентативац Србије Бобан Марјановић на мечу против Порторика - Sputnik Србија
Пратите нас
Након одиграних утакмица у групама И и Ј, познато је која четири тима с те стране костура иду у четвртфинале.

Седмог дана такмичења одигране су четири утакмице друге фазе Мундобаскета:

View this post on Instagram

A post shared by FIBA Basketball World Cup (@fibawc) on

Група И (Фошан):

Пољска 79 – 74 Русија

У првој утакмици друге фазе Мундобаскета, репрезентација Пољсе убележила је своју четврту узастопну победу, савладавши Русију са 5 разлике у утакмици у којој је до првог вођства стигла после 32 минута јурења резултата.

Адам Вачински водио је своју репрезентацију до велике победе над Русијом и био је кључни играч када се ломио резултат. Дао је тројку при нерешеном резултату, а затим одвео своју репрезентацију на +5.

© Фото : fiba.basketballРепрезентативац Пољске Адам Вачински прославља пласман у четвртфинале
Дан 7: Србија силовито у четвртфинале, Шпанија уз доста муке, „гаучоси“ сигурни, Пољаци изненађење (фото, видео) - Sputnik Србија
Репрезентативац Пољске Адам Вачински прославља пласман у четвртфинале

Иако су Руси и након тога претили и преузимали вођство, „зборнаја команда“ није успела да се избори са Пољацима, који су били изузетно сигурни са линије пенала – шутирали су 35/38 за 92,1%, што је најбољи проценат на тај број бацања откад се води статистика.

Најкориснији играч у тиму Пољске био је, као и против Кине, Матеуш Понтика, са 14 поена, 9 скокова и 3 аистенције. Вачински је убележио 18 поена, а двоцифрен је био и Дамијан Кулиг са 10.

У руској репрезентацији најбољу партију одиграо је Михаил Кулагин, који је уписао 21 поен, а по 11 су имали Антонов и Воронцевич, који је ухватио и 10 скокова.

© Sputnik / Алексей Филиппов / Уђи у базу фотографијаУтакмица Русија – Пољска завршена поразом Руса
Дан 7: Србија силовито у четвртфинале, Шпанија уз доста муке, „гаучоси“ сигурни, Пољаци изненађење (фото, видео) - Sputnik Србија
Утакмица Русија – Пољска завршена поразом Руса

Капитен „зборнаје команде“ Виталиј Фридзон осврнуо се на тежак пораз:

„Водили смо 30 минута, али смо им дозволили да уђу у серију. И поред свега, борили смо се. На крају нам је понестало среће“.

„Нисмо успели да искористимо своју предност. Допустили смо да се Пољска врати у игру“, рекао је селектор руске репрезентације Сергеј Базаревич.

„Статистички смо били бољи у свему осим у слободним бацањима“, закључио је Базаревич.

Аргентина 87 – 67 Венецуела

Репрезентација Аргентине наставила је са низом победа. У првој утакмици друге фазе такмичења пала је и Венецуела, и то са 20 поена разлике.

Аргентина је наметнула своју игру од самог почетка утакмице и питање победника се није постављало ниједног тренутка.

„Гаучоси“ су у овој утакмици имали знатно бољи проценат шута за два поена (70% наспрам 43,5% Венецуеланаца) и десет асистенција више од ривала.

Најбољи стрелац Аргентине био је Габријел Дек, са 25 поена. Ветеран Скола постигао је 15 поена и ухватио 4 скока, Факундо Кампацо 12 поена и 9 асистенција, а двоцифрен је био још и Патрисио Гарино са 10.

Екипу Венецуеле је предводио Мајкл Карера са 19 поена.

„Верујем да нам је место у четвртфиналу, међу најбољим екипама. Верујем да можемо далеко да догурамо, и то ћемо и учинити“, изјавио је после утакмице са Венецуелом ветеран аргентинске репрезентације Луис Скола.

© Фото : fiba.basketballРепрезентативац Аргентине Луис Скола
Дан 7: Србија силовито у четвртфинале, Шпанија уз доста муке, „гаучоси“ сигурни, Пољаци изненађење (фото, видео) - Sputnik Србија
Репрезентативац Аргентине Луис Скола

Даље из групе И иду Аргентина и Пољска. О коначном распореду одлучиваће у међусобном дуелу у недељу. Утакмица почиње у 14 часова.

Група Ј (Вухан):

Србија 90 – 47 Порторико

Репрезентација Србије декласирала је Порторико у првој утакмици групе Ј у Вухану.

Србија је прва повела и само је повећавала предност, која је на крају утакмице стигла до +43.

У мечу у ком је свих 12 играча имало минутажу, чак пет играча уписало је двоцифрен учинак - Бјелица (18), Марјановић (16), Јокић (14), Бирчевић (12) и Гудурић (10). Јокић је уз то имао и 10 скокова.

© Фото : fiba.basketballПоред Николе Јокића су често била и четворица играча Порторика.
Дан 7: Србија силовито у четвртфинале, Шпанија уз доста муке, „гаучоси“ сигурни, Пољаци изненађење (фото, видео) - Sputnik Србија
Поред Николе Јокића су често била и четворица играча Порторика.

Међу Порториканцима је једини двоцифрен био Давид Уертас.

На прес-конференцији после меча, стране новинаре, који су навикли на значај институције „прве петорке“, занимало је због чега најбољи центар НБА лиге сваку утакмицу Србије почиње с клупе. Селектор „орлова“ је и након овог меча морао да понови своју филозофију.

„Свако ко познаје кошарку зна да није битно ко почиње утакмицу, него ко је завршава“, истакао је Ђорђевић.

Шпанија 67 – 60 Италија

У „рововској“ борби на мали број поена, репрезентација Шпаније савладала је Италију резултатом 67:60 (18:18, 12:13, 20:17, 17:12).

У утакмици која је на само минут и по до краја могла да превагне на било коју страну, Италијани су направили неколико исхитрених потеза, што је „фурија“ знала да казни. Након две промашене тројке „азура“ и две изгубљене лопте, Шпанци су се одлепили на плус 6 поена и њихова победа више није доведена у питање.

Најефикаснији у тиму „црвене фурије“ био је Хуанчо Ернангомез са 16 поена. Двоцифрени су били још и Рики Рубио са 15 и Серхио Љуљ са 11 поена. Најкориснији играч шпанске репрезентације био је Виктор Клавер са 7 поена и 9 скокова.

© Фото : fiba.basketballШпански репрезентативац Хуанчо Ернангомез
Дан 7: Србија силовито у четвртфинале, Шпанија уз доста муке, „гаучоси“ сигурни, Пољаци изненађење (фото, видео) - Sputnik Србија
Шпански репрезентативац Хуанчо Ернангомез

У редовима поражене екипе највише се истакао Данило Галинари, који је на паркету провео више од 35 минута, са 15 поена, 5 скокова и по две асистенције и украдене лопте. Пратио га је Ђиђи Датоме са 12 поена.

© Фото : fiba.basketballРепрезентативац Италије Луиђи Ђиђи Датоме на мечу са Шпанијом
Дан 7: Србија силовито у четвртфинале, Шпанија уз доста муке, „гаучоси“ сигурни, Пољаци изненађење (фото, видео) - Sputnik Србија
Репрезентативац Италије Луиђи Ђиђи Датоме на мечу са Шпанијом

Датоме је после меча изјавио да Италија није била бољи тим на терену, али да је и поред нешто слабије игре имала шансу да добије утакмицу.

„Због тога ми је посебно жао. Ја сносим велики део одговорности јер нам напад на крају није функционисао“, додао је Датоме, али истакао да не мисли да су „азури“ изгубили због тога.

Шпански селектор Серђо Скариоло истакао је тимску хемију „фурије“ као икс-фактор у победи над озбиљним противником:

„Губили смо четири разлике на 4 минута до краја и имали смо серију од 15-4, што много говори о нашем заједништву, нашој чврстини, нашој посвећености“.

Скариоло је похвалио и јаку одбрану своје екипе у игри на мали број поена.

Из групе Ј у четвртфинале иду Србија и Шпанија, а која ће са ког места знаћемо у недељу, након међусобног сусрета ове две репрезентације, који почиње у 14 часова и 30 минута.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала