Преминуо Роберт Мугабе

© REUTERS / Siphiwe SibekoБивши председник Зимбабвеа Роберт Мугабе
Бивши председник Зимбабвеа Роберт Мугабе - Sputnik Србија
Пратите нас
Бивши председник Зимбабвеа Роберт Мугабе умро је у 95. години, јавио је Би-Би-Си.

Вест о смрти првог председника Зимбабвеа откако је та земља стекла независност потврдили су његов наследник, актуелни председник Емерсон Мнангагва, који га је назвао „иконом ослобођења“, као и породица Мугабеа.

„С највећом тугом објављујем да је преминуо један од оца оснивача Зимбабвеа и бивши председник Роберт Мугабе“, навео је Мнангагва, а преноси Ројтерс.

Мугабе је преминуо после вишегодишње болести, саопштила је породица.

Бивши председник Зимбабвеа преминуо је у Сингапуру, где је протеклих година често одлазио на лечење, преноси Ројтерс, позивајући се на неименовани извор упознат са случајем.

У новембру, Мнангагва је рекао да Мугабе не може више да хода, када је примљен у болницу у Сингапуру, али није прецизирао какву терапију он добија.

Званичници Зимбабвеа често су говорили да се Мугабе лечи од катаракте и негирали писања медија да је у питању рак простате.

Мугабе је био вођа покрета за ослобођење Зимбабвеа од владавине белачке мањине.

Мугабе, који је владао том јужноафричком земљом скоро четири деценије од стицања независности од Британије 1980. године, био је приморан да поднесе оставку у новембру 2017. године после војног пуча.

Пад Мугабеа у последњим годинама на месту шефа државе делимично је повезан са политичким амбицијама његове супруге Грејс, чија је владајућа фракција партије на крају изгубила у борби за власт са присталицама Мнангагвеа, који је био близак с војском, наводи АП.

© AP Photo / JOAO SILVAМугабе са супругом Грејс, снимљени 1996. године после венчања
Преминуо Роберт Мугабе - Sputnik Србија
Мугабе са супругом Грејс, снимљени 1996. године после венчања

Почетак Мугабеове владавине пратиле су похвале због тога што је омогућио бољи приступ здравству и образовању за већину становника земље, додаје Би-Би-Си.

Међутим, касније је често, и у својој земљи и у иностранству, критикован због злоупотребе положаја и корупције. Последње године његове владавине обележио је финансијски колапс, насилно застрашивање и бурне унутрашње борбе за власт, преноси „Гардијан“.

Супарништво је окончано када је Мнангагва преузео власт након војног пуча.

Мугабе је премијер постао 1980. године, након што је победио на првим изборима који су одржани у независном Зимбабвеу.

Седам година касније је укинуо функцију премијера и постао председник.

Мугабе је рођен 21. фебруара 1924. године у Родезији, непризнатој држави која је обухватала територију данашњег Зимбабвеа.

У затвору је провео више од десет година због критиковања власти Родезије 1964. године — без суђења.

Док је био у затвору, 1973. године био је изабран за председника Афричког националног савеза Зимбабвеа. Био је и један од оснивача тог савеза. Након пуштања на слободу, организовао је герилске нападе у Родезији, пренео је Танјуг.

Његова вештина током преговора довела је до политичког споразума о окончању кризе и до проглашења независне Републике Зимбабве.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала