Рогозин најавио нову руску ракету средње класе „Сојуз 6“

© Sputnik / Антон Денисов / Уђи у базу фотографијаГенерални директор "Роскосмоса" Дмитриј Рогозин
Генерални директор Роскосмоса Дмитриј Рогозин - Sputnik Србија
Пратите нас
Директор „Роскосмоса“ Дмитриј Рогозин рекао је да та државна корпорација планира да почне да производи нову ракету средње класе „Сојуз 6“, коју би покретао мотор руске производње РД-180.

„Производићемо још једну ракету, средње класе, ’Сојуз 6‘, која ће летети уз помоћ мотора РД-180. То је излаз из ситуације која ће настати, ако Американци престану да купују тај мотор за своје потребе. Тако ми нећемо изгубити тај јединствени мотор“, рекао је Рогозин новинарима.

Директор „Роскосмоса“ је подсетио на то да је уз помоћ мотора РД-180 изведено 85 успешних летова америчких ракета-носача „Атлас 3“ и „Атлас 5“, као и да је тај уређај прилагођен летовима са посадом.

© Sputnik / Сергей Гунеев / Уђи у базу фотографијаМотор РД-180
Рогозин најавио нову руску ракету средње класе „Сојуз 6“ - Sputnik Србија
Мотор РД-180

Први РД-180 испоручен је САД у јануару 1999. године, а до данас је из Русије у САД послато 113 таквих мотора. РД-180 је руски ракетни мотор са две коморе за сагоревање и две млазнице, а настао је на основу мотора РД-170, који је коришћен за покретање совјетске ракете „Зенит“.

Рогозин је нагласио да ће нова руска ракета бити израђена на основу ракете „Сојуз 5“ и додао да је међу плановима државне корпорације и освајање технологија на метански погон.

Раније је саопштено да ће 2022. године са космодрома „Бајконур“ бити лансирана нова ракета „Сојуз 5“.

Рогозин је, такође, рекао да је руски председник Владимир Путин подржао предлог „Роскосмоса“ да се покрене нова линија руских ракета.

„Данас је председник одобрио идеју о даљем развоју домаће производње ракета“, рекао је Рогозин.

Реч је о новим ракетама од средње до супертешке класе, као и о разради технологија на метански погон.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала