Злато, дијаманти, платина, нафта: Неисцрпно богатство Арктика

© Sputnik / Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаРуси на Арктику: Поларна истраживања нису више само научни подухвати, јер се сада помера ка економском аспекту
Руси на Арктику: Поларна истраживања нису више само научни подухвати, јер се сада помера ка економском аспекту - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Руски Далеки исток и арктичка зона Русије су региони од посебног геостратешког интереса за земљу и потребно је створити најповољније услове за социјално-економски развој тих региона, истакли су експерти на петом Источном економском форуму у Владивостоку.

Укупна територија тих региона чини 60 одсто територије Русије. Удео у БДП-у земље је око 15 одсто. Резерве арктичких угљоводоничних ресурса износе више од 50 одсто светских резерви. Ту се налази и више од 220 милијарди тона нафтног еквивалента и више од 100 врста чврстих руда, као што су злато, дијаманти, платина, ретки земни метали и друга природна богатства. Све то представља безграничан ресурсни потенцијал.

Развој ресурсне базе Далеког истока и Арктика може да осигура очување и јачање руске позиције као енергетске и рудне суперсиле. Међутим, ове територије су слабо и недовољно геолошки истражене. Стручњаци сматрају да је неопходно значајно повећати обим истраживачких радова, повећати инвестиције, извршити инфраструктурне промене и користити нова технолошка решења која могу пружити већу ефикасност у свим фазама реализације пројеката оживљавања Северног морског пута.

Поставља се питање — какве су перспективе развоја Арктика у контексту политичких претњи, санкција и милитаризације те регије?

„Арктик је природна територија Руске Федерације. Површина те територије захвата више од 20 одсто наше земље. За нас је Арктик родни дом и зато га и развијамо као властиту кућу. У том смислу, где живимо — тамо и радимо. Ми немамо потребу да се милитаризујемо, код нас је тамо све нормално. У својој кући свако може да ради шта хоће. Зато ми то сматрамо исправним, али уважавамо и интересе свих оних са којима радимо. Госте увек радо дочекујемо“, рекао је за Спутњик Кирил Молодцов, помоћник шефа администрације председника Русије.

© Sputnik / Оливера ИкодиновићКирил Молодцов, помоћник шефа администрације председника Русије
Злато, дијаманти, платина, нафта: Неисцрпно богатство Арктика - Sputnik Србија
Кирил Молодцов, помоћник шефа администрације председника Русије

На питање — шта је кључ развоја Арктика, Молодцов каже да је то стварање услова за живот људи.

„Створити услове да људи могу тамо да остану дуже него што је то био случај раније. Уобичајени животни век човека сада се практично продужио, али на Арктику су веома ниске температуре, па је потребно створити нормалне услове за живот. Те проблеме решићемо социјално-економским развојем територија. Следећа фаза је обезбеђивање посла за те људе и зато су важни природни ресурси и природни пут развоја. Развијаћемо рударство, освајати морска богатства и створити еколошке услове за удобан живот“, закључио је Молодцов.

Ове недеље је на Острву Руски крај Владивостока одржан пети Источни економски форум, који је окупио више од 8.500 учесника из 65 земаља, укључујући и 1.300 представника медија.

На Форуму је учествовало 400 компанија, организовано је више од 90 догађаја и склопљено је 270 споразума вредних 3,4 билиона рубаља. Централни догађај био је пленарно заседање, на коме су учествовали лидери пет земаља: Русије, Индије, Јапана, Монголије и Малезије.

Новинска агенција „Русија севодња“ је генерални информативни партнер Форума.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала