Авион са ослобођеним Русима слетео у Москву

© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаРуски авион Ту-240 са држављанима Русије ослобођеним у оквиру споразума између Москве и Кијева, након слетања на московски аеродром Внуково
Руски авион Ту-240 са држављанима Русије ослобођеним у оквиру споразума између Москве и Кијева, након слетања на московски аеродром Внуково - Sputnik Србија
Пратите нас
Авион са Русима ослобођеним у Украјини у оквиру договора између Москве и Кијева слетео је у главни град Русије.

Авион је стигао на кијевски аеродром „Бориспољ“ у суботу ујутро. Он је преузео уредника портала „РИА Новости Украјина“ Кирила Вишинског, ког је украјински суд ослободио из притвора, као и лица која су пуштена у Украјини према споразуму Москве и Кијева. Како је за Спутњик изјавио извор упознат са ситуацијом, из Украјине се у Русију враћају 33 особе.

Кијевски апелациони суд одлучио је 28. августа да пусти Вишинског на условну слободу. Он има обавезу да се одазива судским позивима, да обавештава суд о промени места боравка или рада, као и да се суздржава од комуникације са сведоцима. 

Новинар је ухапшен у Кијеву 15. маја прошле године, а два дана касније Херсонски градски суд му је одредио притвор. Оптужен је да је подржавао самопроглашене републике Донбаса, као и да је починио велеиздају.

Крајем лета Русија и Украјина започеле су рад на истовременом ослобађању осуђених и притворених лица. Председник Русије Владимир Путин изјавио је на Источном економском форуму у Владивостоку да ће питање њиховог истовременог ослобађања бити ускоро решено.

Украјински адвокат Валентин Рибин је у петак на својој страници на Фејсбуку објавио да је украјински председник Владимир Зеленски помиловао људе о чијем ослобађању Кијев и Москва воде преговоре. Према његовим речима, они ће бити превезени на место окупљања према договореном списку ради пуштања на слободу. 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала