Холандија покушала да спречи Украјину да Русији преда „сведока“ пада МХ17

© Sputnik / Андрей Стенин / Уђи у базу фотографијаЧовек показује модел малезијског авиона "Боинг 777" који је оборен изнад Донбаса
Човек показује модел малезијског авиона Боинг 777 који је оборен изнад Донбаса - Sputnik Србија
Пратите нас
Холандија је у више наврата водила преговоре на високом нивоу са Украјином о томе да се Русији не преда бивши командант одреда противваздушне одбране ДНР Владимира Цемаха, изјавио је шеф холандксе дипломатије Стеф Блок у писму упућеном Парламенту те земље, преноси портал „Ну.нл“.

Блока је изјавио да је холандско тужилаштво инсистирало на томе да Цемах остане доступан истражитељима који се баве катастрофом малезијског „боинга“ у Донбасу 2014. године.

„Кијев је био принуђен да одложи предају руских затвореника, како би истрага могла додатно да саслуша ’сведока‘“, рекао је холандски министар.

Главно тужилаштво Холандије је од Русије затражило да испоручи Владимира Цемаха, преносе холандски медији.

О ислеђивању Цемаха, ког кијевске власти сматрају сведоком у случају рушења МХ17, раније је говорио и председник Украјине Владимир Зеленски.

Кијевски апелациони суд је 5. септембра укинуо притвор Цемаху. Његови рођаци су саопштили да је ухапшен у јулу у свом стану. Ухапсили су га сарадници Службе за безбедност Украјине. Лидер ДНР Денис Пушилин је његово хапшење довео у везу са покушајима Кијева да фалсификује доказе о случају малезијског „боинга“.

Данас су авиони са Русима и Украјинцима, ослобођеним у оквиру договора Москве и Кијева о размени затвореника, слетели у руску, односно украјинску престоницу.

Малезијски „боинг“, који је летео из Амстердама у Куала Лумпур на линији МХ17, срушио се у јулу 2014. године. Погинуло је свих 298 путника и чланова посаде. Кијев је за несрећу оптужио устанике из Донбаса, који су навели да немају средства способна да оборе летелицу на тој висини.

Истражна група, коју предводи холандско тужилаштво, тврди да је авион оборен из ракетних комплекса „бук“, који наводно припадају 53. ракетној бригади руске војске из Курска.

Заменик шефа Главног тужилаштва Русије Николај Виниченко је рекао да је Москва предала Амстердаму не само податке са руских радара, него и документацију која сведочи о томе да је ракета која је оборила „боинг“ припадала Украјини. Истрага је, међутим, игнорисала те податке.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала