Робот „Фјодор“ се вратио на Земљу

© КЦ "Южный" / ЦЭНКИ / Уђи у базу фотографијаПодготовка робота Skybot F-850 на Байконуре
Подготовка робота Skybot F-850 на Байконуре - Sputnik Србија
Пратите нас
Руски робот „Фјодор“ вратио се на Земљу у свемирском броду „Сојуз МС-14“ са Међународне свемирске станице, саопштио је „Роскосмос“.

Брод „Сојуз МС-14“ са роботом „Фјодор“ лансиран је у ниску Земљину орбиту 22. августа. Пет дана касније, брод се спојио са Међународном свемирском станицом. „Сојуз МС-14“ напустио је станицу 6. септембра и изведен је из орбите.

​„Модул за спуштање свемирског брода ’Сојуз МС-14‘ са андроидним роботом ’Фјодор‘ успешно је слетео у 23 сата и 32 минута. Све операције извођења из орбите и приземљења завршене су нормално“, наводи се у саопштењу „Роскосмоса“ на Твитеру.

​Раније је директор свемирског центра Ракетно-свемирске корпорације „Енергија“ Александар Калери рекао да није планирано да робот „Фјодор“ буде извучен из брода на месту слетања.

Андроидног робота „Фјодор“ направиле су компаније „Андроидна техника“ и Фонд за перспективна истраживања. Експеримент са роботом на Међународној свемирској станици изведен је са космонаутима Алексејем Овчињином и Александром Скворцовом. Планира се да „Фјодор“ у будућности полети у новом свемирском броду „Федерација“ и да изађе у отворени свемир.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала