Авион са ослобођеним Русима слетео, Вишински коначно у Москви (видео)

© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаУредник портала "РИА Новости Украјина" Кирил Вишински силази из авиона након повратка у Москву у оквиру руско-украјинске размене затвореника
Уредник портала РИА Новости Украјина Кирил Вишински силази из авиона након повратка у Москву у оквиру руско-украјинске размене затвореника - Sputnik Србија
Пратите нас
Уредник портала „РИА Новости Украјина“ Кирил Вишински, ког је ослободио украјински суд, слетео је у Москву. Бројне новинарске екипе налазе се на терминалу аеродрома „Внуково“.

Вишински је окупљеним новинарима рекао да се осећа добро и да ће сутра размишљати о свом здрављу.

„Веома добро, јер сада не размишљам о здрављу, већ мислим о емоцијама које су ме обузеле. О здрављу ћу мислити касније, како је рекла Скарлет О’Хара — сутра. Сутра ћу размишљати о здрављу, сада сам пун адреналина. Напуњен сам адреналином, у мени све ври. Искрено да кажем да последњих недеља нисам био толико нервозан“, рекао је Вишински спуштајући се из авиона.

Он је истакао да се у затвору „дани претварају у време између судских рочишта, a све около је сиво, исто“.

Поред тога, Вишински је захвалио колегама на подршци.

„Осећао сам као да се налазим у грчкој фаланги или у строју, када сам видео ове потписе осетио сам да су око мене људи који ме се сећају, не само сећају, већ који се брину за мене. Не зато што сам ја Кирил Вишински, већ зато што сам новинар Кирил Вишински“, додао је он.

Кијевски апелациони суд одлучио је 28. августа да пусти Вишинског на условну слободу. Он има обавезу да се одазива судским позивима, да обавештава суд о промени места боравка или рада, као и да се суздржава од комуникације са сведоцима. 

Новинар је ухапшен у Кијеву 15. маја прошле године, а два дана касније Херсонски градски суд му је одредио притвор. Оптужен је да је подржавао самопроглашене републике Донбаса, као и да је починио велеиздају.

Вишински долази у Москву у оквиру размене затвореника између Русије и Украјине. Он и остали учесници споразума о истовременом ослобађању полетели су за Москву.

Крајем лета Русија и Украјина започеле су рад на истовременом ослобађању осуђених и притворених лица. Председник Русије Владимир Путин изјавио је на Источном економском форуму у Владивостоку да ће питање њиховог истовременог ослобађања бити ускоро решено.

Украјински адвокат Валентин Рибин је у петак на својој страници на Фејсбуку објавио да је украјински председник Владимир Зеленски помиловао људе о чијем ослобађању Кијев и Москва воде преговоре. Према његовим речима, они ће бити превезени на место окупљања према договореном списку ради пуштања на слободу.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала