Русија: Украјина показала спремност на компромисе

© Sputnik / Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаЗграда Министарства спољних послова Русије
Зграда Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија
Пратите нас
Узајамно ослобађање затвореника из Русије и Украјине омогућено је захваљујући испуњењу споразума који су постигли лидери две земље, саопштило је Министарство спољних послова Русије.

„Ово је омогућено захваљујући реализацији споразума који су постигли лично председници Русије и Украјине. За разлику од својих претходника, нова администрација Владимира Зеленског показала је здрав приступ и спремност на компромисе“, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова.

Москва очекује да ће, након међусобног ослобађања затвореника, бити предузети други кораци ка нормализацији односа и примени Минских споразума, додаје се у саопштењу.

„Сматрамо да је договорено узајамно ослобађање лица затворених у Русији и Украјини позитиван сигнал који треба да прате други важни кораци за извлачење тренутне ситуације у руско-украјинским односима из ћорсокака и реализацију Минских споразума“, истиче се у саопштењу.

Министарство је изразило наду да ће овај корак створити позитивну атмосферу за суштински рад у оквиру минске контакт-групе и „нормандијског формата“.  

„Русија, као један од гаранта Минског споразума, потврђује спремност да настави да промовише све конструктивне акције усмерене на постизање споразума између страна у унутрашњем украјинском сукобу“.

При томе се истиче да кључну улогу у нормализацији ситуације у Украјини треба да имају нове украјинске власти, за шта је потребна политичка воља.

Министарство додаје да „људски животи треба да остају апсолутна вредност, а не предмет политичких игара“.

„Очигледно је да у прошлости треба да остане навика да се Русија криви за све проблеме Украјине. Стална антируска реторика неће приближити земљу решењу стварних унутрашњих политичких и економских проблема“, додаје се у саопштењу.  

Крајем лета Русија и Украјина започеле су рад на истовременом ослобађању осуђених и притворених лица. Председник Русије Владимир Путин изјавио је на Источном економском форуму у Владивостоку да ће питање њиховог истовременог ослобађања бити ускоро решено.

У суботу су се у оквиру тог процеса грађани вратили у Русију и Украјину.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала