Свемирски ракетни комплекс на „Бајконуру“ мења име на Путинов предлог

© Sputnik / Алексей Никольский / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин и бивши председник Казахстана Нурсултан Назарбајев
Председник Русије Владимир Путин и бивши председник Казахстана Нурсултан Назарбајев - Sputnik Србија
Пратите нас
Свемирски ракетни комплекс, намењен за лансирање перспективних ракета-носача средње и полутешке класе „Сојуз-5“ и „Сојуз-6“ са космодрома „Бајконур“, носиће име у част првог председника Казахстана Нурсултана Назарбајева, на предлог руског председника Владимира Путина, наводи се на сајту „Роскосмоса“.

„Комплекс за лансирање ће се звати ’Назарбајевљев старт‘“, наводи се у саопштењу.

Руски лидер је изнео свој предлог током обиласка реконструисаног павиљона „Казахстан“ у парку ВДНХ у Москви заједно са првим председником Казахстана.

Том приликом су шеф „Роскосмоса“ Дмитриј Рогозин и министар за дигитални развој, иновације и аерокосмичку индустрију Казахстана Аскар Жумагалијев припремили извештај посвећен реализацији руско-казахстанског свемирског ракетног комплекса „Бајтерек“, који су презентовали руском и казахстанском лидеру.

Сагласно документу, пробни летови нове руске ракете-носача „Сојуз-6“ на космодрому „Бајконур“ требало би да почну 2025. године, а ракете-носача „Сојуз-5“ — 2023. године.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала