Вишински: Новинарска професија ме је извукла из затвора

© Sputnik / РИА Новости / Уђи у базу фотографијаУредник портала "РИА Новости Украјина" Кирил Вишински на кијевском аеродрому пред полазак за Москву
Уредник портала РИА Новости Украјина Кирил Вишински на кијевском аеродрому пред полазак за Москву - Sputnik Србија
Пратите нас
Уредник портала РИА Новости Украјина Кирил Вишински, ког је ослободио украјински суд, рекао је да планира да остане у професији, јер га је управо она извукла из затвора и сада он мора да јој врати дуг.

„Дефинитивно ћу остати у професији, јер ме је, као прво, професија извукла из затвора. У том смислу, дужан сам професији и колегама. Морам да вратим тај дуг“, изјавио је Вишински.

Он је додао да своје искуство не сматра лошим, него драматичним.

„То је, вероватно, највеће богатство за новинара — када има искуство које може да преиспита и да прича о њему. То ће вероватно бити занимљиво, јер то није само искуство док сам био у затвору, него и живот у Украјини у последњој години Порошенковог мандата. Мислим да ће то бити веома занимљиво“, оценио је он и додао да има нове идеје, када је реч о пројектима у будућности.

Вишински је истакао да је његов велики сан и крајњи циљ на професионалном плану у будућности — да све врати како је било, у инат онима који су се умешали у посао.

„Супер сан, супер машта — да вратим све како је и било. У инат свима. Зато што је јасно да су ме они послали у затвор, још су и уништили целу редакцију и замрзнули рачуне. Због тога хоћу, баш у инат. Али то је крајњи задатак. Не знам како ћу га решавати. У принципу — имали смо лагодан, миран живот. Радили смо коректно и поштено“, рекао је Вишински.

Кирил Вишински је ухапшен у Кијеву 15. маја прошле године, а два дана касније Херсонски градски суд му је одредио притвор. Оптужен је да је подржавао самопроглашене републике Донбаса, као и да је починио велеиздају.

Крајем лета Русија и Украјина започеле су рад на истовременом ослобађању осуђених и притворених лица. Председник Русије Владимир Путин изјавио је на Источном економском форуму у Владивостоку да ће питање њиховог истовременог ослобађања бити ускоро решено.

Украјински адвокат Валентин Рибин је 6. септембра на својој страници на Фејсбуку објавио да је украјински председник Владимир Зеленски помиловао људе о чијем ослобађању Кијев и Москва воде преговоре.

Кијевски апелациони суд одлучио је 28. августа да пусти Вишинског на условну слободу. Он има обавезу да се одазива судским позивима, да обавештава суд о промени места боравка или рада, као и да се суздржава од комуникације са сведоцима.

Авион са Русима ослобођеним у Украјини, међу којима је и Вишински, у оквиру договора између Москве и Кијева слетео је 7. септембра на московски аеродром „Внуково“. Специјални авион са украјинским затвореницима из Русије приземљио се у приближно исто време на аеродром у Кијеву.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала