Зеленски: Повратак Украјинаца радостан догађај

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаПредседник Украјине Владимир Зеленски
Председник Украјине Владимир Зеленски - Sputnik Србија
Пратите нас
Повратак Украјинаца из Русије председник Украјине Владимир Зеленски оценио је као радостан догађај.

„Мислим да је повратак наших момака врло радостан догађај... Сви смо направили први корак, чини ми се да је он био веома тежак. Сигуран сам да знамо шта даље да се ради. Даље треба да се приближимо повратку свих наших затвореника“, рекао је Зеленски на аеродрому у Кијеву.

Такође је казао да ће се процес повлачења снага и средстава у Донбасу наставити у Золотом и Петровском, а затим на целој територији региона.

Зеленски је додао да је могућа друга етапа ослобађања Украјинаца, међу којима су и они који се налазе у затворима на Криму.

„Мислим да ћемо у другој фази озбиљно радити и ослободићемо све своје људе, јер је много наших људи на Криму... Не ради се о години. Желимо да то урадимо врло брзо, у најскорије време“, рекао је Зеленски новинарима на аеродрому, одговарајући на питање да ли зна да се још много Украјинаца и кримских Татара налази у затворима.

Међу ослобођеним Украјинцима који су стигли из Русије налазе се Олег Сенцов, Роман Сушченко и Александар Кољченко.

Укупно је у Украјину стигло 35 особа.

Сенцов и Кољченко су у Русији били осуђени на дугогодишњу робију због оптужби за организовање терористичких напада на Криму, а Роман Сушченко је био осуђен за шпијунажу.

Председник Украјине стигао је раније на аеродром „Бориспољ“, где је слетео авион са учесницима споразума о ослобађању затвореника између Украјине и Русије.

Крајем лета Русија и Украјина започеле су рад на истовременом ослобађању осуђених и притворених лица. Председник Русије Владимир Путин изјавио је на Источном економском форуму у Владивостоку да ће питање њиховог истовременог ослобађања бити ускоро решено.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала