Бивши талибани са оружјем пре њиховог предавања у Џалалабаду, 2015. - Sputnik Србија
Криза у Авганистану
Најновије информације, фотографије и видео снимци, као и реакције из целог света на новонасталу кризу у Авганистану...

Одговор талибана Трампу: Следе нови губици америчких живота

© AP Photo / Rahmat GulДа ли се види светло на крају тунела?
Да ли се види светло на крају тунела? - Sputnik Србија
Пратите нас
Одлука америчког председника Доналда Трампа да откаже мировне преговоре са представницима талибанима у Камп Дејвиду само ће довести до нових губитака америчких живота, упозорили су талибани.

„Американци ће претрпети више губитака него било ко други због отказивања преговора“, поручио је у саопштењу портпарол талибана Забихула Муџахид, пренео је Танјуг, позивајући се на Ројтерс.

Талибани, како наводи АП, верују да ће САД да се врате преговорима о „финализацији споразума“ и спремни су да са авганистанским представницима разговарају о политичкој будућности Авганистана.

До сада су талибани одбијали да преговарају са авганистанском владом, називајући је марионетом САД.

Талибани наводе да су позив за Камп Дејвид добили крајем августа, а Трамп је раније у више твитова навео да планира одвојено да се састане са талибанима и авганистанским председником.

Трамп је претходно саопштио да је отказао данашњи тајни састанак који је требало да одржи са талибанима и авганистанским званичницима у Кемп Дејвиду.

Он је на Твитеру написао да је састанак отказан због напада талибана у Кабулу, у којем је у четвртак погинуло 11 особа, укључујући једног америчког војника, јавио је АП.

​Трамп је навео да је „отказао мировне преговоре“ и упитао се ко би „убио толико људи да би наизглед ојачао своју позицију“ у преговорима.

Он је додао да ако талибани не могу да поштују примирје током преговора, онда „они вероватно немају моћ“ да испреговарају мировни споразум.

Напад се догодио у тренутку када су се САД и талибани надали да су близу постизања мировног споразума.

Из кабинета авганистанског председника Ашрафа Ганија је саопштено да је стварни мир могућ само када талибани зауставе своје насиље и одрже директне преговоре са владом.

„Прави мир доћи ће када талибани пристану на примирје“, навели су из Ганијевог кабинета, реагујући на отказивање састанка.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала