Седам јужноамеричких земаља склопило нови пакт

© AP Photo / Victor R. CaivanoАмазон
Амазон - Sputnik Србија
Пратите нас
Седам јужноамеричких земаља постигло је договор како би заштитиле слив реке Амазон, услед све веће забринутости после огромних пожара у највећој тропској шуми на свету.

Боливија, Бразил, Колумбија, Еквадор, Гвајана, Перу и Суринам потписали су договор да се успостави сателитско праћење будућих катастрофа, преноси Танјуг.

На самиту у Колумбији, представници тих земаља договорили су и покретање велике акције пошумљавања.

Више од 80.000 пожара избило је у тропским прашумама Амазоније ове године.

„Овај састанак је успоставио координациони механизам за председнике земаља које деле ово богатство — Амазонију“, рекао је колумбијски председник Иван Дуке, домаћин самита у Летицији.

Перуански председник Мартин Визкар је рекао да није довољна само добра воља.

Седам земаља се сложило да треба да се уложи више напора у образовање и повећа улога аутохтоних заједница, преноси Би-Би-Си на српском језику.

Земље су у Летицији представљали су председници, потпредседници и министри, а Жаир Болсонаро, десничарски председник Бразила, учествовао је преко видео-линка, јер се припремао за операцију.

Амазонија је велики произвођач угљен-диоксида који успорава темпо глобалног загревања и 60 одсто њене површине налази се у Бразилу.

Према подацима националног Института за свемирска истраживања, број пожара између јануара и августа 2019. два пута је већи него у истом периоду прошле године.

Болсонаро је суочен са оштрим критикама са свих страна због пропуста у заштити региона. Заштитници животне средине сматрају да је његова политика довела до пораста пожара ове године.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала