Ураган „Доријан“ у Канади чупа дрвеће и скида кровове

© AP Photo / Andrew VaughanДоријан је изазвао хаос у Новој Шкотској
Доријан је изазвао хаос у Новој Шкотској - Sputnik Србија
Пратите нас
Ураган „Доријан“, који је већ протутњао Девичанском острвима, Бахамима и америчком Северном Каролином, донео је олујне ветрове на далеки исток Канаде, оставивши без струје стотине хиљада људи.

„Доријан“ је у суботу поподне погодио град Халифакс, скидајући кровове са стамбених зграда и подижући дрвеће, а срушена је и једна огромна грађевинска дизалица, преноси Танјуг.

У Канади нема извештаја о смртним случајевима, мада је „Доријан“ до сада однео најмање 49 живота на свом путу, највише на Бахамима.

Национални центар САД за урагане саопштио је да је посттропски циклон тренутно концентрисан на око 50 километара источно од рта Вајтле у Квебеку.

Ветрови јачине 120 километара на сат, што је мало изнад прага ураганске силе, крећу се према североистоку.

Званичници провинције Нове Шкотске замолили су грађане да се држе ван путева како би службе безбедно уклониле дрвеће и крхотине и укључиле струју.

Како се наводи, канадске власти су саопштиле да ће више од 700 припадника војске помагати у обнављању напајања електричном енергијом, чишћењу путева и евакуацији становника у поплављеним подручјима.

У Новој Шкотској, према последњим информацијама, без струје је остало више од 400.000 људи у најјачем налету урагана, а како су навели надлежни, могу проћи и дани док неки кварови не буду поправљени.

„Доријан“ је највише штете проузроковао на Бахамима, где су најмање 43 особе страдале у олуји, док је пет жртава било на југоисточној обали САД и једна у Порторику.

Још се процењује штета коју је ураган направио на свом путу, јер службе још не могу да допру до свих поплављених крајева.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала