Амбасадорка Србије одбила да прими протестну ноту Хрватске

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICЗагреб - обећани град за Украјинце?
Загреб - обећани град за Украјинце? - Sputnik Србија
Пратите нас
Министарство спољних и европских послова Хрватске саопштило је да је позвало амбасадорку Србије Миру Николић како би изразило протест због покушаја, како кажу у Загребу, ненајављеног и незаконитог уласка припадника Војске Србије у ту земљу, преноси Хина, наводећи да је амбасадорка одбила да прими протестну ноту.

Како се наводи, на састанку је хрватска страна осудила покушај уласка припадника Војске Србије „без знања и сагласности хрватских власти и без поштовања прописаног поступка најаве“, као и да је Министарство изразило протест и наведени догађај оценило као провокацију са циљем изазивања инцидента.

Министарство је навело да су и реакције званичника из Србије које су уследиле, „наставак непримереног поступања и већ дуже време присутног обрасца јавнога говора у Србији усмереног против Хрватске“.

„Ово је још једна потврда да Србија није спремна да се суочи са сопственом прошлошћу и одговорношћу за ратове деведесетих година прошлог века“, наводи се у саопштењу Министарства спољних и европских послова Хрватске.

Кадети Војне академије који су у суботу кренули у Хрватску с намером да присуствују богослужењу за јасеновачке жртве враћени су са прелаза Батровци-Бајаково.

Делегација је заустављена, задржана и претресена.

У пртљагу су им биле службене униформе, што је, како су истакли у Министарству одбране Србије, потпуно дозвољено и у складу са правилима службе, а хрватски цариници су делегацији рекли да не могу да их носе.

Хрватски премијер Андреј Планковић је тим поводом рекао да се ради о „ненајављеном, непријављеном и недоговореном доласку како би боравили на подручју Јасеновца“, односно провокацији.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је полицијска станица у Новској била много раније обавештена о посети делегације Војске Србије, али је рекао да не жели да детаљније улази у коментаре хрватског врха који су уследили.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала