Ђукановић руском амбасадору: Народи двије земље заслужују боље односе

© Фото : Председништво Црне ГореПредседник Црне Горе Мило Ђукановић примио је акредитиве новоименог амбасадора Руске Федерације у Подгорици Владислава Масленикова
Председник Црне Горе Мило Ђукановић примио је акредитиве новоименог амбасадора Руске Федерације у Подгорици Владислава Масленикова - Sputnik Србија
Пратите нас
Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић примио је акредитиве новоименованог амбасадора Руске Федерације у Подгорици Владислава Масленикова и том приликом изразио очекивање да ће до краја његовог мандата односи двије државе бити унапријеђени у складу са традиционално пријатељским везама.

Констатовао да је од жаљења што односи данас нијесу у том духу, важнија спремност да заједничким радом буду доведени на очекивани ниво.

„Садашњи су посљедица поремећаја на глобалној политичкој сцени”, оцијенио је Ђукановић, истичући спремност да кроз комуникацију са европским партнерима Црна Гора доприноси правилном разумијевању и обнови квалитетне сарадње Русије и ЕУ.

Ђукановић је истакао да Црна Гора не прецјењује свој значај, али да не жели ни да пропусти прилику за допринос унапређењу односа на глобалној сцени.

Црногорски председник је оцијенио и да постоји озбиљан простор за јачање економске сарадње, што потврђује значајно присуство туриста и представника руског бизниса у Црној Гори.

Уз респект према традицији и свијест да динамизирање односа захтијева извјесну поступност, Ђукановић је подсјетио и на подршку Русије и у новије вријеме, нарочито уочи референдума о независности и поновног међународног признања Црне Горе.

Маслеников је истакао да му је част да представља своју земљу у држави са којом Русију спајају традиционалне вишевијековне везе пријатељства.

Сагласан је да је затегнутост у односима повезана поред осталог са проблемима на међународном плану, уз оцјену да народи двије земље заслужују боље односе.

„Што се Црне Горе тиче, уколико у Подгорици постоји политичка воља за нормализацијом и јачањем односа, ми смо спремни да радимо на томе“, нагласио је руски амбасадор.

Маслеников је изразио захвалност за недавно изречене оцјене предсједника Ђукановића о улози и доприносу Совјетског Савеза у побједи над фашизмом у Другом свјетском рату, што је дио заједничке историје.

Амбасадор је изразио спремност за прагматичну сарадњу у обостраном интересу, на економском и мултилатералном плану.

Уз оцјену да је Црна Гора значајно напредовала у процесу европских интеграција, рекао је да Русија са интересовањем прати процес проширење ЕУ и да никада није била против тога.

Наводећи примјер земаља које су чланице и ЕУ и НАТО-а, а имају развијене односе са Русијом, поручио је да је Русија отворена за дијалог и тражење рјешења за сва питања од заједничког интереса.

Ђукановић је на крају поручио да су његова врата, као и свих других црногорских институција, отворена за амбасадора Масленикова и друге представнике Русије, у циљу превазилажења садашњег стања и осавремењавања билатералних односа у складу са традиционалним пријатељством, саопштено је из кабинета председника Црне Горе.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала