Немачки детектив спреман на сарадњу са Малезијом у истрази о паду авиона на лету МХ17

© Sputnik / Игорь Маслов / Уђи у базу фотографијаМеђународни експерти у Доњецку истражују узроке авионске катастрофе малезијског авиона на линији МХ17
Међународни експерти у Доњецку истражују узроке авионске катастрофе малезијског авиона на линији МХ17 - Sputnik Србија
Пратите нас
Немачки детектив Јозеф Реш спреман је да разговара са властима Малезије о достављању материјала који је прикупио радећи на случају рушења лета МХ17 у Украјини. Ова одлука је уследила након изјаве премијера Малезије Махатхира Мухамеда, који је у интервјуу за Спутњик рекао да је спреман да прихвати његове доказе.

„Полазимо од чињенице да ће нас малезијска Влада лично контактирати преко своје амбасаде или преко овлашћеног адвоката. Да би (ови представници могли) затим да обавесте малезијску Владу о томе како је све планирано, уколико буду испуњени услови“, рекао је Реш за Спутњик, одговарајући на питање да ли је спреман да малезијској Влади достави материјале своје истраге.

Премијер Малезије изјавио у интервјуу од 5. септембра да је земља спремна да саслуша Решове доказе које је прикупио радећи на случају катастрофе, а које Заједнички истражни тим до сада није узео у обзир. Он је тада додао и да се истрага, која се води под руководством холандског тужилаштва и без учешћа Русије, заснива на ставу оних који не могу да буду непристрасни. За истински праведну истрагу, Мухамед је предложио стварање новог неутралног тела, у којем би учествовали стручњаци из различитих земаља који имају искуства у таквим случајевима авионских несрећа.

Раније је Реш, који истражује пад авиона на лету МХ17 од 2014. године, у интервјуу Спутњику истакао да зна имена одговорних за катастрофу и остале кључне податке, које међународна истрага игнорише. Детектив је тада рекао да ће предложити Русији, Малезији и другим земљама да се објаве његови подаци о узроцима трагедије и имена људи који су одговорни за њу, а да се објаве и амерички сателитски подаци које поседује.

Реш је у августу поново упутио отворено писмо међународној истрази. Он је и даље спреман да јавно преда доказе о овом случају Заједничкој истражној групи. При томе, детектив је спреман да размотри и друге „транспарентне начине“ објављивања информација које поседује.

Путнички авион „боинг 777“ компаније „Малезија ерлајнс“ полетео је из Амстердама за Куала Лумпур 17. јула 2014. године и срушио се у близини Доњецка. Погинуло је 298 особа.

Кијев је за катастрофу оптужио устанике у Донбасу, који су изјавили да немају средства која би могла да оборе авион на тој висини и за обарање су оптужили Украјину. Без обзира на ратна дејства, Кијев није затварао небо изнад Донбаса за међународне путничке авионе.

Ради истраге о авионској несрећи формирана је међународна Заједничка истражна група, коју чине представници Аустралије, Белгије, Малезије, Холандије и Украјине.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала