Нова идеја из Америке: За део Косова Србији понудити излаз на море

© AP Photo / Steven SenneЗастава САД
Застава САД  - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Директор Института за стратешке студије у Вашингтону Грегори Копли изјавио је да би решење за КиМ могло да буде оно које је председник САД Труман захтевао 1919. године.

Копли је рекао да, када би се Србији вратио онај део Косова где је већинско српско становништво и када би био направљен коридор до западне Албаније да би Србија добила излаз на море, што је амерички председник Труман и захтевао 1919. године, онда би то била добитна комбинација Србије и Албанаца, било са Косова, било из Албаније.

„Е сад, пошто комуникације готово да нема између Приштине и Београда, мислим да ту треба активно да се укључи међународна заједница, вероватно САД, које би на тај начин показале своју снагу, моћ и престиж овде на Балкану“, казао је Копли, гостујући у информативној емисији „Дневник 2“ на телевизији „БН“.

Коментаришући ситуацију на Косову, директор Института за стратешке студије у Вашингтону каже да у овом тренутку лидери на Косову су схватили чињеницу да једноставно не могу да направе државу Косово да зависи сама од себе, тако да и њима „цуре опције“ врло брзо.

„Видели смо сви недавно да је премијер поднео оставку, како би се одазвао позиву Суда у Хагу због ратних злочина. Проблеми се, када је само Косово у питању, неће тако лако и само решити. Међународна признања Косова од стране држава широм света су практично изнуђена притиском и утицајем САД-а, посебно под Клинтоновом администрацијом, па и оним послије њега“, каже Копли.

Сада смо дошли у фазу, закључује Копли, да државе повлаче признања.

Навео је да је доста времена провео овде током 90-их година, пратећи развој ситуације док је рат трајао, а пратио је и ситуацију на Косову.

„Да се разумемо, Косово се више неће вратити под окриље Србије, као што је то некад било. Наш колега Дарко Трифуновић је изнео недавно план замене или размене територија, у замену за признање и то је по мени веома разумно. Албанско становништво и ОВК су одувјек имали жељу да се уједине са Албанијом. То је врло могуће и могло би да буде признато од стране међународне заједнице. Опет, када би се Србији вратио онај део КиМ, где је већинско српско становништво и када би био направљен коридор до западне Албаније, како би Србија добила излаз на море, што је амерички предсједник Труман и захтевао 1919. године, онда бисмо имали добитну комбинацију између Србије и Албанаца, било оних са Косова, било оних из Албаније. Е сад, пошто комуникације готово да и нема између Приштине и Београда, мислим да ту треба активно да се укључи међународна заједница, вјероватно САД, које би на тај начин показале своју снагу, моћ и престиж овде на Балкану“, казао је Копли.

Према његовим ријечима, САД то морају да ураде, неопходна им је баш ова прилика, исто као и Србији и Албанији.

„Оно што Србија жели и треба да буде, то је један моћан мост између истока и запада. По мени, то је велика прилика за Србију да постане право раскршће Балкана. Србија и Срби морају да имају велику, праву, дуготрајну стратегију, што у овом тренутку нема. Не вјерујем и не мора да значи да Србија треба да види себе у ЕУ или да има блиске односе са НАТО. Српска улога треба да буде таква да Србија буде Србија. Срби у овом тренутку, поново морају да верују сами у себе, јер колико сам ја упознао Србе, они су врло јединствени, који кад су уједињени могу да учине велике ствари, али само изаберу ли прави пут. Узмите пример Николе Тесле и он је само један од на хиљаде примјера свјетски признатих људи. Србима управо то треба, неко ко ће да буде и српски и свјетски“, казао је Копли, гостујући у информативној емисији „Дневник 2“ на телевизији „БН“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала