Нови детаљи мистериозног проналаска у „Руској Атлантиди“

© Фото : Youtube/The Siberian TimesНови детаљи мистериозног проналаска у „Руској Атлантиди“
Нови детаљи мистериозног проналаска у „Руској Атлантиди“ - Sputnik Србија
Пратите нас
Мистериозни предмет „смартфон“, који је пронађен на древном сибирском гробљу на територији Републике Туве, археолози су открили још 2017. године, а реч је о копчи за појас, објаснила је професорка археологије и вођа Тувске археолошке експедиције Марина Килуновска, преносе руски медији.

„Предмет је пронађен 2017. године, а ускоро би требало да изађе и чланак о томе“, објаснила је Килуновска и нагласила да се раније није јавно говорило о проналаску.

Како је саопштено, у гробници једне жене, старој више од 2.000 година, која припада епохи Хуна, током ископавања пронађена је велика правоугаона копча од камена, која је украшена тиркизом, карнелијаном и седефом. Величина предмета је 18 пута девет центиметара.

Археолошка сензација

Професорка Килуновска тај проналазак назива археолошком сензацијом, и то с разлогом.

Археолог Павел Леус, који је пронашао предмет, рекао је да он својим обликом више подсећа на савремени мобилни телефон.

Због тога археолози жену из гробнице из шале зову Наташа, а копчу „ајфон“. У чланку, који је посвећен ископавању, Павел је гробницу из епохе Хуна назвао најинтересантнијом од свих у „Руској Атлантиди“.

Појас сахрањене жене био је украшен кинеским новчићима, захваљујући којима су научници лако одредили старост гробнице и предмета. Најстарији новчић од свих познатих тог типа исковали су кинески мајстори пре 2.137 година.

Народи из северне Кине дошли су у Туву за време Велике сеобе народа, а о томе сведочи и овај археолошки споменик из тог периода, који је откривен у Сајанском мору — џиновском резервоару који су људи створили уз реку Јенисеј, узводно од масивне бране „Сајано-Шушенскаја“, која пресушује у пролеће и почетком лета сваке године, откривајући импресивну колекцију остатака који датирају из бронзаног доба.

Гробнице Хуна

„Дуж обала Јенисеја откривено је много археолошких налазишта. Најинтересантније је гробље Ала Теј, где је откривено 10 гробница Хуна, припадника номадског народа, који је живео у степама северно од Кине од 1. века пре Христа до 2. века. Тај споменик је веома важно откриће, јер он указује на то да се на почетку Велике сеобе народа на територији Туве појавила група досељеника, који су очигледно пореклом из северне Кине. Од тог момента почиње формирање туркијског народа“, објаснила је Килуновска.

Археолози наглашавају да ниједан гроб није опљачкан. Ту су пронађени номадски појасеви са уникатним копчама од бронзе, који су права уметничка дела — украшени су сликама животиња, геометријским и цветним орнаментима. У гробовима су пронађени и кинески новчићи, огледала и велика колекција керамике.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала