Палмер из Подгорице оптужује Русију

© Tanjug / ZORAN STANICМетју Палмер на форуму на Бледу
Метју Палмер на форуму на Бледу - Sputnik Србија
Пратите нас
Специјални изасланик САД за Западни Балкан Метју Палмер поручио је да је једна од главних порука коју жели да пошаље у оквиру своје посјете Подгорици да су САД посвећене и фокусиране на регион Западног Балкана, те да су спремне да буду партнер држава Западног Балкана на путу ка европским и евроатлантским институцијама.

Он је казао да је мјесец децембар „реалан, али и амбициозан циљ да Сјеверна Македонија постане чланица НАТО-а“.

„Ми се надамо да ће све бити завршено до децембра. Уколико се то не деси, онда ће бити постављен неки други датум, још неколико мјесеци. Увјерен сам, међутим, да ће Сјеверна Македонија ускоро постати 30. чланица НАТО-а и да ћемо подићи њену заставу испред сједишта Алијансе у Бриселу“, казао је Палмер у интервјуу за РТЦГ.

Душан Марковић и Метју Палмер - Sputnik Србија
Палмер у Подгорици: САД поново фокусиране на регион Западног Балкана

Амерички званичник је саопштио да је веома упознат са утицајем осталих сила на регион, те да САД имају приступ региону који је темељно различит од Русије.

„Руси су свакако утицајни овдје на Западном Балкану. Ми имамо поглед на регион који је суштински различит у односу на Русију. Западни Балкан видимо као члана породице западних нација, интегрисаних са европским, у евроатлантским институцијама. Руси су показали да желе регион заснован на нередима, неповјерењу и фракцијама.“

„Мислим да смо то најјасније видјели у вашој земљи када су Руси подржали државни удар 2016. године, који је био нечувен потез да се Црна Гора спријечи да иде даље на путу ка Западу и НАТО-у“, додао је Палмер.

Амерички дипломата је истакао како вјерује да споразум између Београда и Приштине може бити постигнут на основу узајамног признања.

„Један од наших примарних циљева је да подржимо формирање владе на Косову која је посвећена дијалогу који значи суспендовање тарифа и враћање за преговарачки сто са Београдом, као и даље преговоре који би требало да имају озбиљну сврху и да доведу до свеобухватних споразума о нормализацији односа између Београда и Приштине.“

Мило Ђукановић и Метју Палмер - Sputnik Србија
Шта је Палмер рекао Милу

„Идеално би било да то буде на основу узајамног признања. Једном када се двије стране врате за преговарачи сто бићемо тамо као партнери у потрази за споразумом који је локално прихватљив, који ће бити трајан и фер, и који може помоћи Србији и Косову да крену даље ка својим европским путевима“, казао је Палмер.

Када је у питању БиХ, Палмер је истакао да се нада да споразум о формирању нове Владе у БиХ може убрзо бити постигнут у Сарајеву.

„Чланови Предсједништва Бих Комшић и Џеферовић јасни су у својим изјава да желе да Босна и Херцеговина крену напријед достављањем годишњег националног програма НАТО-у. Очигледно је да се мора направити споразум о формирању Владе. Надамо се да су лидери БиХ и чланови Предсједништва у позицији да преговарају о компромисима како би пронашли пут који омогућава свима да изађу као побједници“, закључио је Палмер.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала