Приштински медији: Косово „оживљава мртве“ на дан избора

© Tanjug / Филип КраинчанићЗаставе Албаније и Косова у Приштини
Заставе Албаније и Косова у Приштини - Sputnik Србија
Пратите нас
„Оживљава мртве“ тако што на бирачком списку задржава имена оних који нису живи. Исто важи и за оне који су се одрекли држављанства Косова. Неки из ове две категорије гласају сваки пут када су избори на Косову. Таква злоупотреба постоји већ скоро 20 година, али још увек није пронађена формула која би окончала ову манипулацију, пише „Коха диторе“.

„Долазе да гласају они који су умрли пре 1999. године, а не долазимо ми из иностранства. Завршено ти је то. Ту сам“, био је коментар на страници на Фејсбуку једног исељеника, о којем се доста причало на друштвеним мрежама након расписивања превремених парламентарних избора за 6. октобар, пише „Коха диторе“.

Путем друштвених мрежа и кафића многи су открили зашто Косово, према попису становништва из 2011. године, има више грађана са правом гласа него грађана, а последњи бирачки списак обухвата и преминуле грађане чији чланови породица имају доказе — изводе из књига умрлих од цивилних званичника и доказе верских званичника.

Косово има све државне механизме и помоћ верских заједница, али ипак грађани у сваком изборном процесу виде на бирачком списку имена вољених који су преминули.

Постоје забележени случајеви њиховог „васкрсења“ — након што се неко потпише под њиховим именом и илегално убаци гласачки листић у кутију. Посматрачи из цивилног друштва сумњају да се, осим занемаривања државних механизама, проблеми понављају у сваком изборном процесу и због тога што политички субјекти могу добити гласове од својих посматрача, који су спремни да преузму ризик „гласања“ за мртве, или за имигранте који нису у могућности да гласају.

Правосудни систем, чак и када кажњава преступнике, кажњава их симболичним и условним казнама. Злоупотребе у овој области и бирократске рестрикције са којима су мигранти суочени нарушавају већ крхку демократију на Косову, кажу посматрачи и аналитичари.

„Први начин и прва могућност за злоупотребу гласа је непречишћавање изборне листе, због саме чињенице да има људи на изборној листи за које се сигурно зна да неће гласати и то представља велику опасност да се читавим системом манипулише, зато што је довољан један потпис на бирачком списку и та особа, ко год то може, има право да гласа због тог потписа“, наглашава Артан Мурсти, из невладине организације „КДИ“, која је у октобру прошле године објавила извештај под насловом „Сваки глас треба да важи“.

Истакнути су бројни недостаци, са посебним нагласком на злоупотребе имена преминулих грађана и миграната на бирачком списку.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала