САД покрећу нову истрагу: Трамп од Украјине тражио да му помогне на изборима

© REUTERS / Tasos KatopodisДоналд Трамп
Доналд Трамп  - Sputnik Србија
Пратите нас
Представнички дом САД саопштио је да покреће нову истрагу против председника Доналда Трампа због покушаја да натера Украјину да му индиректно помогне на предстојећим председничким изборима 2020. године.

С тим у вези конгресмени Елиот Енгел, Адам Шиф и Елајџа Камингс послали су писма Белој кући и Стејт департменту САД са захтевом да се Конгресу доставе све неопходне информације по том питању.

„То је наш први захтев и први корак у овој свеобухватној истрази“, наводи се у саопштењу.

Према тврдњама конгресмена, постоје информације да су Трамп и његов адвокат Руди Џулијани то радили мимо утврђених дипломатских и безбедносних канала како би натерали Украјину да спроведе политички мотивисану истрагу.

Медији подсећају и да је крајем августа „Си-Ен-Ен“ писао да се Џулијани у јулу састајао са Андрејем Јермаком, помоћником председника Украјине Владимира Зеленског, како би разговарао о могућем утицању актуелног кандидата за председника САД Џоа Бајдена на оставку украјинског тужиоца Виктора Шокина 2016. године.

Џулијани је тада рекао да је са Јермаком разговарао пре свега о могућој улози Бајдена у оставци бившег државног тужиоца, али и о покушају украјинске власти да „униште“ Трампову председничку кампању 2016. године.

И лист „Њујорк тајмс“ је почетком маја писао о томе да је Џулијани планирао да посети Кијев како би убедио нове власти земље да енергичније спроведу истрагу о низу питања за која је заинтересована Бела кућа.

Тада је овај лист писао да је у плану било да се истрага тиче, између осталог, веза бившег потпредседника САД Џоа Бајдена с гасном компанијом која припада једном украјинском олигарху.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала