Тајна документа о почетку Другог светског рата откривају која је држава, осим Сила Осовине, била велика претња Русији

© Sputnik / Виктор Темин / Уђи у базу фотографијаОфанзива совјетских снага на Берлин у априлу 1945. године
Офанзива совјетских снага на Берлин у априлу 1945. године - Sputnik Србија
Пратите нас
Министарство одбране Русије скинуло је ознаку поверљивости са јединствених докумената који говоре о догађајима који су се десили непосредне пре и на самом почетку Другог светског рата, а помиње се и претња од стране Пољске.

Министарство је навело да декласификовани документи дају представу о томе зашто су се у тако тешкој војно-политичкој ситуацији доносиле одређене одлуке. Ново поглавље сајта Министарства, посвећено 80. годишњици потписивања пакта о ненападању између Немачке и Совјетског Савеза (Пакт Молотов-Рибентроп), такође је намењено борби против покушаја фалсификовања историје и ревизије резултата Другог светског рата.

Међу декласификованим документима налази се службена белешка начелника Генералштаба Црвене армије Бориса Шапошњикова упућена народном комесару одбране СССР-а Клименту Ворошилову. У њој се налази процена војне претње коју различите државе могу да представљају, и независно и као део војних савеза и блокова.

Степен значаја и тајности овог документа посебно наглашава чињеница да Шапошњиков није користио помоћ дактилографа, већ је извештај на 31 страници написао својеручно. Према мишљењу совјетских војних стручњака, највероватнија претња за СССР у том периоду није био само војни савез Немачке и Италије, већ и Пољска, која је била „у орбити“ фашистичког блока.

© Sputnik / Борис Кудояров / Уђи у базу фотографијаБродови Балтичке флоте Русије код полуострва Ханко за време Другог светског рата
Тајна документа о почетку Другог светског рата откривају која је држава, осим Сила Осовине, била велика претња Русији - Sputnik Србија
Бродови Балтичке флоте Русије код полуострва Ханко за време Другог светског рата

Шапошњиков је истицао да „Совјетски Савез мора да буде спреман за борбу на два фронта: на западу против Немачке и Пољске и, делимично, против Италије, са могућим савезништвом пограничних држава, а на истоку против Јапана“.

Документи показују да су Немачка и Пољска уочи рата могле заједно да имају више од 160 пешадијских дивизија, више од 7.000 тенкова и 4.500 авиона. Ради поређења, народни комесар одбране Ворошилов је на преговорима са британском и француском војном делегацијом у мају 1939. године саопштио да Москва може да формира 136 дивизија и 5.000 авиона.

У материјалима се такође налази и опис војне операције 2. немачког армијског корпуса током офанзиве на Пољску 1939. године, који је 1949. године саставио заробљени немачки генерал-пуковник Герман Беме, а који је током периода описаних војних операција био начелник оперативног одељења дивизије. У њима се детаљно описује како су се тајно, под окриљем војних вежби, немачке трупе припремале за напад, а такође се открива редослед дејстава корпуса током офанзиве. Наводи немачког генерала сведоче о жестоком отпору Пољака и описују интензиван ток борби за Варшаву и за тврђаву Модлин.

Други светски рат трајао је шест година, од 1. септембра 1939. до 2. септембра 1945. године. Његове последње битке водиле су се на Далеком истоку, а 2. септембра 1945. године на америчком бојном броду „Мисури“ потписана је безусловна капитулација Јапана, једног од савезника Немачке.

У рат је увучена 61 држава са укупно 1,7 милијарди становника. Војне операције су се водиле на територији 40 држава, као и на морима и океанима. Други светски рат био је најразорнији и најкрвавији рат у историји човечанства. У њему је погинуло више од 55 милиона људи. Највеће жртве претрпео је Совјетски Савез, који је изгубио 27 милиона људи.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала