Тајна успеха српских одбојкашица: Где нема пара има злата!

© AP Photo / Ali UnalБранкица Михајловић
Бранкица Михајловић - Sputnik Србија
Пратите нас
Прослава златне медаље коју су одбојкашице Србије „одбраниле“ на Европском првенству, на балкону испред Скупштине града Београда, више и није нека вест.

Златне девојке су нас већ навикле на успех, а ово им је трећа златна медаља у низу, каже за Спутњик дугогодишњи спортски новинар Александар Остојић, главни уредник портала „Кош магазин“.

Одбојкашка репрезентација Србије претходно је освојила златне медаље на Европском првенству 2017. и Светском првенству 2018. године и једино јој недостаје златна олимпијска медаља, подсећа Остојић.

Према његовом мишљењу, тајна успеха српских одбојкашица је у тиму.

Све супротно од фудбалера

„Немамо појединце, немамо истицање — имамо тим. Видели сте како оне једна другу бодре, како се заједно радују, како опраштају једној која је направила грешку, како слушају свако тренерово упутство“, каже Остојић.

Кад се упореди тај приступ игри са, на пример, приступом игри наших фудбалера у утакмици против Португалије, јасно је да је тајна, односно магија женске одбојке и тих дивних девојака у њиховом тиму и њиховој љубави и посвећености том спорту, сматра Остојић.

„Оне не добијају неки велики новац од играња одбојке, не добијају ни делић онога што добијају фудбалери, али зато воле тај спорт и дрес за који играју“, наглашава саговорник Спутњика.

Иза њих, што такође није тајна, у организацији стоје људи који су се бавили и даље се баве одбојком, додаје Остојић.

Имају Зорана Терзића, који је прошле године званично био најбољи европски тренер, и Зорана Гајића као председника Одбојкашког савеза Србије, који је дуго био тренер наше мушке одбојкашке репрезентације и „узимао“ бројне медаље, подсећа наш саговорник.

Нема шта да се „мазне“

„У Одбојкашком савезу нема људи који су наметнути ’одозго‘, који су доведени да ту буду, јер очигледно ту и нема неких пара, нема шта да се ’мазне‘, па су зато ту људи из одбојке и они су ти који постижу овакве успехе“, сматра Остојић.

Он додаје да су људи у Одбојкашком савезу схватили да Србија има сувише мали потенцијал за врхунске спортисте и онда су свој дијапазон проширили и на околне државе у којима живе Срби, на пример на Републику Српску, из које долази неколико наших најбољих одбојкашица, и на Црну Гору.

Напад и на ОИ 2020

Остојић каже да би то требало да се ради у свим спортовима — да се талентованим клинкама и клинцима понуде најбоље тренери у Србији и српско држављанство, чиме им се даје могућност да се као репрезентативци Србије прославе, освајају медаље и, у крајњем случају, добро продају.

На питање, колике су шансе да наше одбојкашице освоје злато на Олимпијским играма 2020, Остојић одговара да ће све зависити од тога да ли ће ове девојке остати на окупу.

„Зависиће и од супарница, како ће да се припреме. Видели смо синоћ репрезентацију Турске која је врло озбиљан тим и која ће сигурно бити боља у Токију на Олимпијским играма“, закључује Остојић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала