У „Руској Атлантиди“ археолози пронашли мистериозни „мобилни“ из времена пре Христа (видео, фото)

© Фото : Јутјуб/The Siberian TimesАрхеолошко откриће
Археолошко откриће - Sputnik Србија
Пратите нас
На древном сибирском гробљу археолози су пронашли мистериозни „телефон“ опточен драгуљима.

Црн правоугаони предмет, који је откривен са остацима жене која је припадала древном номадском племену за које се сматра да је насељавало источне Евроазијске степе од 3. века пре нове ере до 1. века нове ере, пронађен је на месту под називом „Руска Атлантида“, познатом по томе што је локалитет изнад воде доступан археолозима за истраживање на само неколико седмица сваке године.

Археолози који раде на локалитету у планинском региону руске Републике Тува, у сибирском региону, северно од западне Монголије, открили су у гробу древне жене из Ксионгнуа правоугаони предмет са драгим камењем, извештава „Сибериан тајмс“.

Предмет димензија 18х9 цм, откривен је код древне жене, а у близини су били и други предмети, укључујући и древне глинене саксије.

На правоугаоном предмету налазе се драгуљи и кованице Ву Зху, древне кинеске валуте коришћене између 118. године пре нове ере и 621. године, тако да су археолози израчунали да би предмет могао бити стар и више од две хиљаде година.

Мошти су откривене у Саианском мору — џиновском резервоару који је створио човек уз реку Јенисеј, узводно од масивне бране „Саиано-Схусхенскаиа“, која пресушује у пролеће и почетком лета сваке године, откривајући импресивну колекцију остатака који датирају из бронзаног доба.

Доктор Павел Леус, археолог из тима који проучава локацију, рекао је да је „’ајфон‘ из Ксионгну ере“, сахрањен заједно са древним остацима, једно од најзанимљивијих налаза на овом локалитету.

„Ово је научна сензација. Невероватно смо срећни што смо нашли ове гробнице богатих номада, које нису узнемиривали пљачкаши гробова“, објаснила је Марина Килуновскаиа, вођа археолошке експедиције.

Смештен на око 3700 километара источно од Москве, регион Тува познат је по нетакнутој дивљини, чистом ваздуху и богатим шумским ресурсима.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала