БиХ протерује двојицу потенцијалних терориста у Србију

© AP Photo / Darko BandicМигранти снимљени у Бихаћу — архивска фотографија
Мигранти снимљени у Бихаћу — архивска фотографија - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Двојица миграната, који представљају потенцијалну претњу безбедности због тероризма, биће протерана из БиХ у Србију.

Директор Службе за послове са странцима Слободан Ујић истакао је да је након вишемесечне истраге коју је та служба спровела заједно са међународним и домаћим безбедносним агенцијама одлучено да двојица од петорице миграната из Авганистана, који представљају потенцијалну претњу безбедности због тероризма, буду протерана у Србију, јавила је Срна.

„Двојица за коју је установљено да су потенцијална претња за БиХ, биће испоручена у Србију где су пре уласка у БиХ последњи пут регистровани. С надлежним институцијама у Србији већ је постигнут договор о њиховом испоручењу, јер према евиденцији агенција и институција у Србији они нису претња за ту земљу“, рекао је Ујић, пренео је Танјуг.

Свих пет миграната од дана евидентирања у фебруару смештени су под надзор у Имиграциони центар у Источном Сарајеву.

Ујић је казао да је процес провере информација био јако тежак, а да се предмети у вези с овим мигрантима приводе крају.

„Дуготрајан је то процес, јер ми не можемо да делујемо сами. Ту су укључене, осим међународних и наших безбедносних агенција, и државе порекла ових миграната. Пошто неки од њих долазе из ратом захваћених земаља дуго се чека на провере када пошаљемо биометријске податке“, објаснио је Ујић.

Служба за послове са странцима евидентирала је и под контролу ставила пет лица која се доводе у везу с тероризмом, а налазила су се међу мигрантима у БиХ још од средине фебруара.

Реч је о лицима пореклом из Авганистана које су у прва два месеца ове године пронађене на подручју Бихаћа и Сарајева.

Осим двојице миграната који ће бити пребачени у Србију, за преосталу тројицу још није донета одлука о евентуалном удаљавању с територије БиХ.

„Постоји могућност да и они буду удаљени из БиХ, али ми можемо донети и одлуку да им се, ако остану у БиХ, ограничи кретање, односно изрекну блаже мере забране“, рекао је Ујић.

Према евиденцији Службе за послове са странцима, до сада је у БиХ регистрован улазак 43.000 миграната, а одлука о протеривању двојице миграната прва је такве врсте у БиХ.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала