Црногорска веза у трилеру о „америчком шпијуну“ у Москви

© Sputnik / PixabayАгент - илустрација
Агент - илустрација - Sputnik Србија
Пратите нас
Високорангирани амерички шпијун унутар руских власти евакуисан је 2017. године због страховања да би га могао разоткрити председник Доналд Трамп, тврди Си-Ен-Ен у извештају који су Бела кућа, Москва и ЦИА одбацили као лажну вест. Занимљиво је да важну улогу у овом трилеру игра и — Црна Гора.

Америчка обавештајна служба „успешно је извукла из Русије једног од својих високорангираних тајних извора унутар руске владе“ средином 2017. године, објавила је ова мрежа позивајући се на анонимне изворе који су описани као „више званичника Трампове администрације са директним сазнањима о тајној мисији“.

Операција је наводно покренута након што су у мају 2017. године Белу кућу посетили руски министар спољних послова Сергеј Лавров и руски амбасадор Сергеј Кисљак, а услед забринутости да су Трамп и његова администрација „више пута погрешно поступали са тајним обавештајним подацима и да су могли допринети да се тај тајни извор разоткрије као шпијун“, тврди Си-Ен-Ен.

Током тог састанка Трамп је наводно поделио с Лавровом и Кисљаком „врло поверљиве обавештајне податке“ о „Исламској држави“ у Сирији, а које је пружио Израел. Међутим, ЦИА је оспорила те тврдње.

„Наратив Си-Ен-Ен да Централна обавештајна агенција доноси одлуке о животу или смрти на основу било чега другог осим објективне анализе и прикупљања чврстих доказа је једноставно лажна“, изјавила је Британи Брамел, директорка ЦИА за јавне послове.

„Нетачне су спекулације о томе да је наводну операцију извлачења покренуло поступање председника са најосетљивијим обавештајним подацима, којима он иначе има приступ сваког дана.“

То је изгледа било довољно добро за самог Трампа, који је новинарима у понедељак рекао:

„Што се мене тиче у реду је шта год да је ЦИА одговорила. Ја не знам ништа.“

​Медији у Русији одмах су почели са спекулацијама о идентитету наводне „кртице“ и брзо су дошли до имена — Олег Смоленков. Пре 2010. године он је радио у Амбасади Русије у Вашингтону, а после и у владиној канцеларији, пре него што је постао државни саветник треће класе. Смоленков је своју жену и троје деце одвео на одмор у Црну Гору 14. јула 2017. године, где су нестали без трага. Полиција истражује њихов нестанак као могуће убиство.

Међутим, прес-секретарка Беле куће Стефани Гришам изјавила је да „извештавање Си-Ен-Ена није само нетачно, већ има потенцијал да животе доведе у опасност“.

Прича о високорангираној америчкој „кртици“ у Кремљу звучи као заплет романа Тома Кленсија и ослања се на анонимне изворе и тајне податке, тако да не може бити независно верификована.

Руски сенатор Франц Клинцевич, заменик шефа Одбора за одбрану и безбедност, одбацио је причу Си-Ен-Ена као „лажну“ и као „извршавање наређења за још један покушај дискредитације Трампа“, преносе руски медији.

​Већина водећих америчких медија провела је последње три године промовишући озлоглашену „Русијагејт“ теорију завере у име демократа, уз одбијање да признају да су било где погрешили, иако специјални тужилац Роберт Мулер током двогодишње истраге није успео да пронађе било шта што би инкриминисало америчког председника.

Штавише, Си-Ен-Ен и Ем-Си-Ен-Би-Си су ангажовали бројне бивше обавештајце, чији су „отисци прстију“ видљиви широм „Русијагејта“, као противнике Доналда Трампа.

Новинар Арон Мејт назвао је целу причу „пецањем“, уз напомену да постоји читава историја цурења информација из обавештајне заједнице како би се „створила лажна веза“ између Трампа и Русије и унапредио тај наратив „Русијагејта“, а како би се затим Трамп окривио за „рањивост“ ових наводних извора.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала