Мртви Албанци имају право гласа, а живи Срби — не

© AP Photo / ZvekiГласање на Косову и Метохији
Гласање на Косову и Метохији - Sputnik Србија
Пратите нас
Од око 130.000 Срба који живе на Косову и Метохији, према незваничним подацима њих око 60.000 има косовске документе, и тиме стичу право гласа на ванредним парламентарним изборима на Косову и Метохији заказаним за 6. октобар. А шта ће остали?

Према новој одлуци централне изборне комисије Косова, на изборима неће важити ниједан други документ осим косовске личне карте или пасоша. То значи да више од 40.000 пунолетних Срба, који живе и раде на Косову, а немају документа лажне државе, неће моћи да гласају. 

Ово је уједно био и разлог да српски члан ЦиК-а Стеван Веселиновић напусти седницу тог тела. Он за Спутњик каже да та одлука и те како може да утиче на изборни резултат битан за српску заједницу.

Само печат Косова

„По издатом упутству, наложено је свим општинским одборима да су једина документа која су прихватљива она која су издата на Косову. Тако да ако нема некога на бирачком списку, а нема косовску, већ српску личну карту, неће му дозволити да гласа“, објашњава наш саговорник.

Веселиновић истиче да је ова одлука ЦИК-а незаконита и директно уперена против српског народа на Косову и да јој је циљ да онемогући што већем броју Срба са правом гласа да гласа и бира своје представнике.

Према његовим речима, прекршен је члан 90. закона о изборима и члан 16. изборног правила 09/2013, где јасно пише да се за гласање као начин идентификације бирача користе сва важећа документа са изузетком возачке дозволе.

Срби који имају Унмик или избегличка документа моћи ће да гласају поштом.

Највише угрожен Север

„Ово важи само за оне који гласају ван Косова, а на самом бирачком месту то су неважећи документи. Овим су посебно оштећени Срби са Севера који имају право гласа, јер неће моћи да гласају ако немају косовску личну карту“, наводи Веселиновић.

Према његовим речима, ЦИК је својом одлуком директно онемогућио да се ванредни избори спроведу у складу са законом и у фер атмосфери.

Седницу ЦИК-а Веселиновић је напустио јер није желео више да учествује у њеном раду, пошто би та институција требало да буде независна, а очигледно није. Према његовим речима, његов изостанак неће спречити ЦИК да легално ради, јер имају осам чланова који су потребни за рад. 

С друге стране, председница ЦИК-а Ваљдете Дака каже да се грађани на дан гласања могу идентификовати помоћу свих важећих докумената „републике Косово“.

(Не)вероватно

Дака тврди да ЦИК није прекршио закон давањем административних упутстава за идентификацију гласача на бирачким местима.

И док се Србима оспорава бирачко право, на бирачким списковима које Косово признаје налазе се и имена Албанаца који су преминули још пре 1999. године.

Осим њих, на списку су и имена безмало свих Албанаца који воде порекло са Косова. Отуда и неслагање броја становника Косова и Метохије са бројем Албанаца са правом гласа у корист ових других.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала