Нова шефица ЕК Балкану: Наша правила су остала иста, покажите да сте способни да их поштујете

© AP Photo / Jean-Francois BadiasУрсула фон дер Лејен
Урсула фон дер Лејен - Sputnik Србија
Пратите нас
Новоименована председница Европске Комисије Урсула фон дер Лејен каже да ће Западни Балкан бити један од главних приоритета његог рада током наредих пет година мандата.

„Желим да Западни Балкан буде што ближе ЕУ”, поручила је Лејенова.

Она је током представљања новог тима европских комесара и њихових задужења нагласила да је ресор „суседства и проширења“ доделила мађарском комесару Ласлу Трочањију, имајући у види чињеницу да Мађарска и она, као председница Европске комисије, имају јасан заједнички циљ када је Западни Балкан у питању.

„Западни Балкан је важан за нас. Желим га што је ближе могуће Европској унији. Желим врло добре односе, интензиван рад и сарадњу са земљама Западног Балкана. То ће бити један од мојих главних фокуса током овог председавања“, поручила је Лејенова.

Она је нагласила да очекује да ће будући мађарски комесар за проширење обављати свој посао имајући у виду важност области којом се бави.

Лејенова је поновила да су кораци за улазак у ЕУ „јасни“ и да су за напредак на том путу првенствено одговорне земље Западног Балкана.

„Наша правила се нису променила. Постоје основне вредности, а земље које желе да се прикључе ЕУ мораће да покажу да поштују иста правила и фундаменталне вредности, да испуњавају улове и да су способне да буду чланице ЕУ“, каже она.

Она је у Бриселу подсетила на значај досадашњих проширења како за ЕУ тако и за нове земље чланице.

„Сви заједно смо добили због тога“, оцењује Лејенова.

Новоименована председница Европске комисије мађарском комесару доделила је ресор „суседске политике и проширења“. Према првим оценама то представља „унапређење“, односно враћање задужења комесара за преговоре о проширењу, што је била званичан функција Јоханеса Хана, на политику „проширења“.

Упитана да ли та промена у називу ресора може да представља сигнал да би у току њеног мандата могло да дође до значајних помака у тој области, Лејенова је одговорила да је у питању само „потпуно исти ресор са истим задужењима“, само скраћеног имена.

Она је нагласила да ће сви комесари, па и комесар за проширење и суседску политику морати да прођу дебату у Европском парламенту, који ће дати и коначно зелено светло за нови састав Европске комисије.

И пре него што је Ласло Трочањи добио област суседства и проширења у Бриселу су се могле чути најаве да би управо тај комесар могао да има највише проблема у разговору са европским посланицима, јер је био мађарски министар правде у време када је Влада Мађарске доносила законе који су оштро критиковани у Бриселу, пренео је Танјуг.

У случају да Европски парламент одбаци кандидатуру Трочањија Мађарска ће морати да именује новог комесара.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала