Опроштајни говор амбасадора Терзића: Међу Србима нема „руске опасности“ (фото, видео)

© Sputnik / Оливера ИкодиновићМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров са амбасадором Славенком Терзићем и српским дипломатама
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров са амбасадором Славенком Терзићем и српским дипломатама - Sputnik Србија
Пратите нас
Амбасадор Србије у Москви др Славенко Терзић, који после седам година ускоро одлази са те дужности, приредио је синоћ опроштајни пријем, којем је присуствовао и шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

У опроштајном говору, пред око 250 званица, амбасадор је истакао да је за сваког српског дипломату одувек била велика част да буде амбасадор Србије у Русији.

Терзић је говорио о нераскидивим историјским везама двају народа и о људима који су оставили велики траг у историји и култури две земље. Он је подсетио на стихове великог руског песника и дипломате Фјодора Тјутчева да „умом Русију не можеш схватити… у Русију можеш само веровати“.

„И током многих деценија и столећа Срби су веровали и верују Русији“, нагласио је амбасадор.

Терзић је изразио задовољство што су током његовог седмогодишњег мандата односи Србије и Русије били стабилни и у успону — у духу савезништва, стратешког партнерства, блиског пријатељства и узајамног поверења.

„Тако треба да буде и убудуће“, поручио је амбасадор.

Он је такође подсетио и да „Русија није заборавила нашу аутономну покрајину Косово и Метохију“.

© Sputnik / Оливера ИкодиновићАмбасадор Србије др Славенко Терзић дочекује заменика министра спољних послова Русије Александра Грушка
Опроштајни говор амбасадора Терзића: Међу Србима нема „руске опасности“ (фото, видео) - Sputnik Србија
Амбасадор Србије др Славенко Терзић дочекује заменика министра спољних послова Русије Александра Грушка

„За мене лично живот у Москви је била могућност за дивно обогаћивање — добротом и отвореношћу руске душе, достигнућима руске културе и чудесном лепотом руске земље“, рекао је Терзић.

Амбасадор је поручио и да не смемо заборавити да је иза нас много векова, да се крећемо по широком путу, који је одређен нашом историјом, коју су створили наши преци — знани и незнани.

„Срби и Руси данас настављају да ходају по том широком путу савезништва и наше заједничке историје. Међу Србима нема ’руске опасности‘ — историјско сећање Срба је руска ’мека сила‘. Жао ми је што неки споља то не разумеју“, рекао је амбасадор.

Терзић је захвалио свим руским државним органима, Министарству спољних послова РФ, Руској православној цркви, руским компанијама, научним институцијама и свима који су помагали у раду Амбасади Србије у Москви, Србији у целини и њему лично. Он је изразио и захвалност владики Антонију, настојатељу Подворја Српске православне цркве у Москви и свим нашим привредницима, који су у сваком тренутку били спремни да помогну амбасади Србије, као и српским студентима у Русији, који су се окупљали око Амбасаде.

© Sputnik / Оливера ИкодиновићМеђу гостима у амбасади Србије у Москви био је и Константин Косачов, председник Комитета за спољну политику Савета федерације Русије
Опроштајни говор амбасадора Терзића: Међу Србима нема „руске опасности“ (фото, видео) - Sputnik Србија
Међу гостима у амбасади Србије у Москви био је и Константин Косачов, председник Комитета за спољну политику Савета федерације Русије

„Условно се опраштам, али боље је рећи — до нових сусрета. Враћаћу се у Москву, а у Београду ћу са мојим пријатељима певати ’Подмосковске вечери‘. Ниски наклон свима“, поручио је на крају свог говора амбасадор.

Амбасадор Терзић је синоћ добио и Орден великог кнеза Сергија Александровича који му је уручио бивши председник Владе Русије Сергеј Степашин, који се налази на челу Императорског православног палестинског друштва, а такође и Почасну медаљу за сарадњу коју му је доделило Министарство унутрашњих послова РФ, у оквиру кога је и Интерпол.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров се обратио присутнима, а Терзићу је захвалио на заједничком раду и пожелео успех у даљој каријери.

На пријему је био и заменик министра спољних послова Александар Грушко, заменик министра одбране Александар Фомин, заменик министра унутрашњих послова Игор Зубов, председник Комитета за спољну политику Савета Федерације Константин Косачов, директор „Росотрудничества“ Елеонора Митрофанова, као и велики број депутата и сенатора и представника других руских министарстава. Такође, опроштајном пријему су присуствовали и бројни страни амбасадори, међу којима и амерички амбасадор Џон Хантсман.

Међу гостима је био и водећи руски онколог, академик Дмитриј Каприн, професори и ректори престижних руских универзитета МГИМО и МГУ, челници руских државних компанија, велики број српских предузетника и представника дијаспоре.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала