Помпео: Препречићемо све путеве Ирану до нуклеарног оружја

© Sputnik / Sergey Guneev / Уђи у базу фотографијаДржавни секретар САД Мајк Помпео
Државни секретар САД Мајк Помпео - Sputnik Србија
Пратите нас
Техеран нема потпуну сарадњу са Међународном агенцијом за нуклеарну енергију, а то указује на могућност да Иран поседује непријављене нуклеарне материјале и да се бави непријављеним активностима у тој сфери, написао је државни секретар САД Мајк Помпео на Твитеру.

„Ирански режим и Међународна агенција за нуклеарну енергију не сарађују у потпуности, а то повлачи питања о могућим непријављеним нуклеарним материјалима или делатности (у нуклеарној сфери). То се уклапа у 40-годишњи ирански модел лажи. Свет неће пасти на то. Затворићемо иранском режиму све путање до нуклеарног оружја“, објавио је Помпео.

Недавно је Иран саопштио да почиње трећу етапу смањивања обима својих обавеза прописаних нуклеарним споразумом. Министар иностраних послова Ирана Мухамед Џавад Зариф је као разлог преласка на трећу етапу навео последице иступања САД из Споразума, обнављање санкција Ирану, као и неспособност Велике Британије, Немачке и Француске да испуне обавезе које су преузеле на себе.

Према подацима агенције „Франс прес“, Међународна агенција за нуклеарну енергију је након провера саопштила да је 7. септембра Иран инсталирао 22 центрифуге типа ИР-4, једну ИР-5, 30 центрифуга типа ИР-6 и три ИР-6с. Центрифуге су наводно постављене у нуклеарном објекту у Натанзу.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала