Рак убија Американце, годинама након 11. септембра на хиљаде оболелих

© AP Photo / DAVID KARPЈедна од кула у Њујорку која је нападнута 11. септембра
Једна од кула у Њујорку која је нападнута 11. септембра - Sputnik Србија
Пратите нас
Жаклин Фебрилет имала је 26 година и радила је у близини Светског трговинског центра када су 11. септембра 2001. године џихадисти срушили Куле близнакиње. Данас је једна од неколико хиљада људи који су оболели од рака због изложености отровним материјама након напада.

После терористичких напада, Фебрилетова је родила троје деце, али јој је 2016. године дијагностикован рак, који је метастазирао, највероватније због токсичног отпада и облака пепела којем је била изложена.

И Рикарду Фареру (37), који је недавно постао отац, пре 18 месеци дијагностикован је агресиван облик рака дебелог црева, који иначе погађа много старије мушкарце.

Фарер, који је радио на Менхетну од 2001. до 2003. године, није имао никаквих предиспозиција за ту болест, преноси хрватски „Индекс“.

Фарер и Фебрилетова спадају у категорију пацијената који су живели или радили у близини Светског трговинског центра у време напада у Њујорку, у којем је убијено 3.000 људи, док је 6.000 рањено.

Од тада град Њујорк не престаје да бележи нове случајеве оболелих од карцинома и других тешких болести, највише болести плућа, што се доводи у везу са токсичним облаком који је седмицама лебдео над јужним делом Менхетна.

Прве жртве биле су десетине хиљада ватрогасаца и волонтера који су рашчишћавали рушевине Светског трговинског центра.

Према студији објављеној у једном научном часопису 2011. године, управо је код тих особа повећан ризик од обољења од карцинома.

У регистру Здравственог програма Светског трговинског центра, савезног програма за особе које су преживеле терористичке нападе 11. септембра, налази се 10.000 оболелих од рака.

Крајем 2019. године је више од 21.000 оболелих постало део програма Светског трговинског центра, два пута више него у јуну 2016. године.

Међу њима је скоро 4.000 оболелих од рака, а најчешћи су рак простате, дојке и коже.

Главни лекар њујоршких ватрогасаца Дејвид Презент рекао је да је немогуће за сваког појединца утврдити тачан узрок за обољење од карцинома, јер ниједан тест крви неће показати „жиг“ напада на Светски трговински центар.

Ипак, како је нагласио, неколико студија је потврдило да је „постотак оболелих од рака порастао између 10 и 30 одсто код особа које су биле изложене честицама“ на дан терористичких напада.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала