Вулин: Војна вежба је порука и пријатељима и непријатељима

© Tanjug / PREDSEDNISTVO SRBIJEПоказно-тактичка вежба "Повратак 2019" на полигону у Никинцима
Показно-тактичка вежба Повратак 2019 на полигону у Никинцима - Sputnik Србија
Пратите нас
Свака војна вежба је порука и пријатељима и непријатељима, поручио је министар одбране Србије Александар Вулин, додајући да је порука иста и за пријатеље и за непријатеље — да је Србија стабилна и спремна да чува себе, мир и Србе, где год они живели.

Вулин је за РТС рекао да председник Србије Александар Вучић као врховни командант Војске Србије има свакодневни увид у све што се дешава у војсци и да му се може веровати када каже да је војска јача него што је икада била.

Он је додао да је војска јача у погледу наоружања, састава, опреме, обуке, материјалног статуса, као и у погледу поштовања које се осећа према њој у земљи и у иностранству.

Министар је навео да је тачно да су војне вежбе све чешће, а да би се до тога дошло било је потребно обезбедити новац и проћи кроз политику штедње.

Нагласио је да је свака војна вежба порука и пријатељима и непријатељима, а свако нека се сврста где мисли да треба.

Вулин сматра да ће пријатељима бити драго што је Србија снажнија, јер кад год је у историји Србија била јака читав Балкан је био миран.

„Свако ко воли Србију, срећан је због тога“, рекао је Вулин и додао да онај ко жели да угрози Србију сигурно не може да буде задовољан што је видео јаку српску војску.

Вулин је нагласио да је јака српска војска добра вест за Балкан јер то значи мир.

Александар Вучић на вежби у Никицима - Sputnik Србија
Вучић о наоружавању у региону: Невероватно, као да је неко дао сигнал

Он је рекао да је војна неутралност темељна и стратешка одлука Србије, која ће, док год је Александар Вучић председник, бити војно неутрална и неће ући ни у један војни савез.

Министар је оценио да је то најчаснији и најбољи пут за Србију.

У случају невоље, нико неће доћи да нам помогне и зато сами морамо да јачамо војску и подижемо свест о потреби припремања за одбрану земље, истакао је Вулин.

Он је, међутим, додао да Србија не мора да слуша наређења и да ради неком малом и слободном народу оно што је рађено Србији.

Говорећи о посети високе кинеске војне делегације Србији, Вулин је навео да не треба посебно представљати армију Кине и да је свакоме јасно да је то једна од најмоћнијих сила света.

Он је оценио да је посета велика част за Србију, истичући да никада у историји није дошла тако висока делегација, а да се код Кинеза води рачуна о томе и годинама унапред се планирају посете, што говори колико је Кини стало до некога.

Како каже министар, у разговорима с кинеском делегацијом се не осећа несразмера у величини и Кина се према Србији понаша у складу с пријатељством и стратешким партнерством председника Вучића и Си Ђинпинга.

Вулин је поручио да Кина поштује слободну политику Србије и да се види разлика у односу према њој у односу на ранији период.

Говорећи о набавци беспилотних летелица из Кине, Вулин је рекао да ће то значајно ојачати Војску Србије, која ће добити способност коју до сада није имала.

Министар је истакао да је војска технолошки стала у деведесетим годинама прошлог века и да се од тада свет развијао.

Вулин сматра да је то рађено плански и намерно и да је војска запостављана са идејом да нестане.

Као примере је навео уништавање института, војних школа и отпуштања најбољих и најхрабријих.

„Сада тај огроман јаз, и технолошки, и кадровски, морамо да надокнадимо“, поручио је Вулин.

Министар је нагласио да је Србија слободна и суверена земља коју води слободан човек председник Александар Вучић, који има храбрости да се бори и који зна да притисци да се делује против сопствених интереса нису добри.

„Настављамо сарадњу с Кином, са земљом која не тражи да се промени систем, да се одрекнемо дела територије, којој не пада на памет да нас бомбардује, која неће тражити да спречимо било чије инвестиције и која нас изнад свега поштује“, закључио је Вулин.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала