Италијански регион нуди 22.400 евра досељеницима

CC BY 2.0 / lucio musacchio / Италијанска регија Молизе
Италијанска регија Молизе - Sputnik Србија
Пратите нас
Свако ко се насели у региону Молизе у јужној Италији добијаће три године месечну помоћ од 700 евра. Постоји, међутим, неколико зачкољица. Место у које се људи доселе мора да има мање од 2.000 становника, а придошлице морају да започну неки посао.

„Уколико бисмо само понудили новчану помоћ, то би изгледало као милостиња. Желели смо да урадимо више. Желели смо да инвестирамо у људе. Могу да отворе неки посао — пекару, продавницу, ресторан, било шта. Ово је начин да удахнемо живот у наша места истовремено повећавајући популацију“, истакао је Донато Тома, председник Молизеа, преноси РТС.

Он је најавио и да ће сваки градић са мање од 2.000 становника добити 10.000 евра месечно са којима може да промовише културне садржаје.

„Овде се не ради само о повећању популације. Људима су потребни инфраструктура и разлог да остану, иначе ће све бити узалуд и за неколико година вратићемо се на почетак“, навео је Тома.

Према бројкама Института за статистику Италије, Молизе има 305.000 становника и налази се међу регионима који су изгубили највише становника протеклих година. Ту област је од 2014. године напустило више од 9.000 људи.

Прошле године је умрло или се одселило више од 2.800 становника, што је за скоро 1.000 више него 2017. године. У девет градова те области 2018. године није рођења ниједна беба.

Први пут у последњих 90 година број италијанских грађана који живе у Италији пао је на 55 милиона, наводи институт.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала