Премијер Чешке одговорио Земану: Спреман сам за дебату о укидању признања Косова

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаПремијер Чешке Андреј Бабиш
Премијер Чешке Андреј Бабиш - Sputnik Србија
Пратите нас
Премијер Чешке Андреј Бабиш изјавио је да је спреман да дебатује са председником те државе Милошем Земаном и другим руководиоцима о евентуалном одустајању Чешке од признања Косова.

„Више бих волео дебате на ту тему када буде састанак о нашим спољнополитичким односима, односно, да се састану председник државе, председници оба дома парламента, премијер, шеф дипломатије и министар полиције. Ту се не подударају ставови. Сачекаћу ту дебату, а затим ћу заузети неки став о томе“, рекао је премијер новинарима.

Председник Чешке је, након што је долетео у Београд, где је боравио у званичној посети, 10. септембра рекао да не воли Косово, да га не сматра демократском државом и да, напротив, веома воли Србију.

„Допустите ми да кажем лично, али самим тим и јаче мишљење — држава на чијем се челу налазе ратни злочинци не припада заједници демократских држава“, рекао је Земан.

На питање — да ли би Чешка могла да укине признање самопроглашене независности Косова (о чему је одлуку донела 2008. године), Земан је рекао да би волео да о томе разговара на наредном саветовању највишег чешког руководства, кроз месец дана.

Први потпредседник Владе Чешке и министар унутрашњих послова Јан Хамачек је подсетио да је чешка спољна политика у надлежности кабинета министара.

„Став господина председника о Косову је одавно познат. Било какви даљи кораци су, међутим, у надлежности Владе“, рекао је Хамачек.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала