Рохани изнео услов Макрону за повратак Техерана нуклеарном споразуму

© Sputnik / Григорий Сысоев / Уђи у базу фотографијаПредседник Ирана Хасан Рохани
Председник Ирана Хасан Рохани - Sputnik Србија
Пратите нас
Председници Ирана и Француске Хасан Рохани и Емануел Макрон разговарали су поводом одлуке Техерана да покрене трећу етапу смањивања иранских обавеза из нуклеарног споразума.

Како је наведено на сајту иранског председника, Рохани је рекао Макрону да је Иран спреман да се врати испуњавању одредби Заједничког свеобухватног плана дејстава у вези с иранским нуклеарним програмом уколико Техеран постигне коначан договор с Европом о реализацији нуклеарног споразума.

Председник Француске је рекао иранском колеги да Париз наставља да ради у том правцу, наведено је у саопштењу.

Рохани је 8. маја саопштио да Техеран обуставља део обавеза из нуклеарног споразума и да другим учесницима у том споразуму даје 60 дана да се врате његовом испуњавању.

Два месеца касније Техеран је прешао на другу етапу, објавивши да ће престати да поштује ограничења о обогаћивању уранијума. Иран је обећао да ће на сваких 60 дана смањивати обим својих обавеза прописаних Споразумом, уколико се други учесници не буду придржавали постигнутог договора. Нови рок од 60 дана истекао је 5. септембра.

Проблем иранског нуклеарног програма заоштрио се после једностраног иступања САД из Заједничког свеобухватног плана дејстава 8. маја прошле године и увођења економских санкција Техерану.

Иран тврди да се остали учесници у Споразуму, а пре свега европске земље, не придржавају у пуној мери обавеза из економског дела Споразума, због чега документ у садашњој форми нема смисла.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала