Руски хеликоптер који лети 600 километара на час

© Sputnik / Игорь Зарембо / Уђи у базу фотографијаВојне вежбе руске војске
Војне вежбе руске војске - Sputnik Србија
Пратите нас
Русија је развила технологију захваљујући којој ће борбени хеликоптери моћи да лете брзином и до 600 километара на час, што је много брже од америчких пандана.

Компанија „Камов“, која је део холдинга „Хеликоптери Русије“, већ је патентирала ту технологију, а вест је обелоданио главни конструктор предузећа Сергеј Михејев, током недавно одржаног Међународног авијационо-космичког салона „МАКС 2019“, који је био организован у Жуковском, недалеко од Москве.

Михејев је изјавио да перспективни пандани које производе америчке компаније „Боинг“ и „Сикорски“ још нису достигли такве показатеље — амерички хеликоптери, који су у развоју, летеће брзином од 480 до 550 километара на час.

Будући да компанија „Камов“ има све компетенције за стварање таквих врста летелица, руски војни експерти кажу да се њиховим изјавама може веровати. Они објашњавају да многе компаније већ дуже време раде на стварању брзих хеликоптера и да ће у перспективи хеликоптери који развијају велике брзине помоћи и у борби против непријатељских ловаца-бомбардера.

Генерал-мајор Владимир Попов, војни експерт и заслужни војни пилот Русије, међутим, сматра да се такав пројекат може појавити тек за десет година.

„Прорачуни показују да данас можете да постигнете тако велике брзине захваљујући енергетским могућностима мотора, аеродинамици ротора и конструкцији самог хеликоптера. Ту се користи много нових технологија. Ми можемо да кажемо да смо испред целе планете и заиста је то тако. За постизање брзине од 600 километара на час за хеликоптер, без сумње, потребни су посебан приступ и напредна технологија. Међутим, мислим да нико неће имати такав пројекат још десет година“, сматра Попов.

Експерт је истовремено истакао и велики потенцијал руске авијационе индустрије.

„Такве изложбе попут ’МАКС 2019‘ дају нам разлог да слободно можемо да кажемо да наша авијационо-космичка индустрија и наша ваздухопловна индустрија, као и наши конструктори, технолози и произвођачи — имају велики потенцијал и сјајне могућности. У ствари, ми смо међу три најбоља произвођача авиона у свету“, истакао је Попов.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала