Буди се Хитлеров дух у елитној немачкој јединици

© AP Photo / Mindaugas KulbisНемачки војници
Немачки војници  - Sputnik Србија
Пратите нас
У трци за градоначелника у централној немачкој држави Хесен победио је Штефан Јагш, члан крајње десничарске Национал-демократске партије. Та држава се сада суочава са још опаснијим сценаријом — обнављање Хитлерове идеје.

Елитне специјалне снаге немачке војске нашле су се под ударом Војне обавештајне службе, и то због испољавања наклоности према неонацистичким идејама. Од почетка ове године забележено је 10 случајева војника који су склони овој идеологији и тај број се удвостручио за неколико месеци у јединици која броји око 1100 војника, пише у извештају ове службе, а преносе немачки медији.

Неонацисти у државном апарату

Иначе, ова група војника била је већ предмет сличне истраге у априлу 2017. године.

Немачка војска (Бундесвер) је чланица НАТО и важи за једну од најјачих и најопремљенијих армија у свету. Њене елитне јединице ангажоване су у готово свим војним операцијама које су под командом НАТО у свету, као и у мировним мисијама, попут Кфора на Косову и Метохији.

У том контексту поставља се питање — колико може да буде опасан повратак неонацистичке идеје у државном апарату безбедности и војске?

Ревизија историје

Директор Евроазијског безбедносног форума и генерал у пензији Митра Ковач каже да проблеми са којима се суочавају многе војске, када је у питању опредељење војника, а посебно у специјалним јединицама, не проистичу сами од себе. Нарочито у Немачкој.

„Ради се о томе да се спроводи својеврсна ревизија историје Другог светског рата и отуда настојања чак и неких политичких субјеката и војника, а посебно припадника млађе генерације, да се поистовете са носиоцима нацизма и фашизма, који вуку корене од пре Другог светског рата“, објашњава наш саговорник.

Маскирани у Кфор

Таквим односом према историји, додаје он, створиће се клима у којој ће се добар део младих поистовећивати са нацистима, поготово у контексту проблема миграната, а Немци јесу суочени са тим проблемом и то је погодно тло за јачање десничарских снага.

„Ми видимо да се ревизија историје не дешава само у Немачкој, она је пресликана и на однос неких политичких субјеката у Европи. Видели смо и да на обележавање 80. годишњице од почетка Другог светског рата у Пољској нису били позвани ни Србија ни Русија, као државе које су се бориле против нацизма и без чијег би удела слом фашизма и нацизма у Европи имао много већу цену. Такви преседани се плаћају оваквим променама у државама“, наглашава Ковач.

Рођендан Хитлера

По његовим речима — опасна појава у немачкој војсци, на неки начин, тиче се и нас.

„Проблематично је и што у саставу Кфора има јединица немачке војске, а подсетимо да је њихов улазак у Призрен, по први пут после Другог светског рата, резултирао смрћу два цивила. А онај који је командовао да се дејствује ватреним оружјем — носилац је ордена немачке државе“, истиче наш саговорник.

Школа за авијатичаре је деценијама била у фокусу Војне обавештајне службе због екстремних десничарских десница . Средином 90-их година прошлог века, Бундестаг је формирао анкетни одбор, након што су у овој школи падобранци славили Хитлеров рођендан.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала