Италијанска регија досељеницима нуди 25.000 евра (фото)

CC0 / Ансплеш/Alberto Barrera / Молизе, Италија
Молизе, Италија - Sputnik Србија
Пратите нас
Италијанска регија Молизе досељеницима нуди 25.000 евра, ако се населе у неко од њених села из којих су се млади иселили.

Молизе се налази између Апенина и Јадранске обале, а познат је по националним парковима. Упркос прелепом окружењу, његова популација драстично опада. Од 2014. године број становника се смањио за 9.000, а у девет градова који се налазе у покрајини прошле године није рођено ниједно дете.

Начелник општине Донато Тома објавио је да ће свако село са мање од 2.000 становника давати 700 евра месечно пуне три године свима који се доселе на њихово подручје и покрену неки посао или компанију.

„Могу да раде било шта, отворе пекару, продавницу канцеларијског прибора, ресторан, било шта. То је начин да удахнемо живот у наш град, успут повећавајући популацију“, рекао је он за британски „Гардијан“.

Тома је обећао и да ће сваки градић добити 10.000 евра месечно за побољшање инфраструктуре и културне понуде.

„Није само ствар у повећању популације. Људи морају да имају инфраструктуру и разлог да остану, иначе ћемо за неколико година опет бити на истом месту“, додао је он.

Молизе није усамљен, добар део Италије се бори са падом популације, а на подручју целе Италије број становника је од 2014. до 2018. године пао за 677.000. Тренутно је у Италији 55 милиона становника, што је најнижа бројка у последњих 90 година.

Молизе није прва италијанска регија која је на овај начин покушала да повећа своју популацију. Пре две године, село Бормида на северозападу државе нудило је 1.600 евра онима који желе да се доселе у њихово месташце, које има само 394 становника. Раније ове године, Мусомели на Сицилији продавао је напуштене куће за два еура, под условом да их купци реновирају, преноси „Индекс“.

Италија није једина европска земља у којој становништво постаје све старије. Иако се процењује да ће број становника Европе опасти са 551 милиона у 2016. години на 520 милиона 2070. године, број радно способног становништва, према истим тим проценама, би требало да опадне за 41 милион.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала