Изненађујућа одлука Врховног суда Северне Ирске о „брегзиту“ без споразума

© REUTERS / Clodagh KilcoyneИрски полицајци на граници између Ирске и Северне Ирске.
Ирски полицајци на граници између Ирске и Северне Ирске. - Sputnik Србија
Пратите нас
У три обједињене правне представке поднете Врховном суду Белфаста тврди се да ће „брегзит“ без договора поништити мировни споразум о граници између Велике Британије и Ирске.

Међутим, Виши суд Белфаста одбацио је представку којом се тврди да би излазак Велике Британије из Европске уније без договора поткопао мировни споразум о Северној Ирској из 1998. године. Ту одлуку је јутрос донео врховни судија Бернард Маклоски. Према пресуди, кључне одредбе тужбе су „иманентно и непогрешиво политичке“.

„Готово сви прикупљени докази припадају свету политике, националне и наднационалне“, навео је судија.

Тужбу је поднело троје тужитеља, укључујући и активисту Рејмонда Макорда чијег су сина убили ројалистички паравојници 1997. године.

Судија је такође одбацио оспоравање одлуке премијера Бориса Џонсона да суспендује Парламент Велике Британије. Таква тужба је била поднета и у Енглеској и Шкотској. Врховни суд Велике Британије би идуће недеље требало да одлучи да ли ће поништити ту одлуку.

Ирски шеф дипломатије о „брегзиту“ без договора

У међувремену, ирски министар спољних послова Сајмон Ковени изјавио је у четвртак на митингу своје странке „Фајн Гаел“ да би разлаз Британије и Уније без договора представљао „фазу 1“ „брегзита“, додајући да то не био чист „развод“.

Према његовим речима, разговори о минималним проверама на границама Велике Британије и Ирске су и даље у току, а временски оквир за спровођење споразума очигледно би могао да премаши датум изласка Британије из ЕУ.

© AP Photo / Peter MorrisonПротест у Северној Ирској против "тврде границе" због "брегзита"
Изненађујућа одлука Врховног суда Северне Ирске о „брегзиту“ без споразума - Sputnik Србија
Протест у Северној Ирској против "тврде границе" због "брегзита"

Истовремено, ирски шеф дипломатије је додао да ће Даблин бити принуђен да заштити јединствено тржиште уколико дође до „брегзита“ без договора.

Ковени је убеђен да постоји обострана жеља да се дође до новог приступа, наглашавајући да поновни преговори нису опција на коју би пристао Даблин.

Ипак, он је убеђен да британски премијер Борис Џонсон жели да дође до споразума, али „постоје значајне разлике које би требало превазићи“.

Ирски шеф дипломатије је нагласио да ће ЕУ позитивно одговорити ако Влада Велике Британије наредних недеља промени своје становиште у разговорима о „брегзиту“.

„Надам се да ћемо у наредним недељама видети промене у британској позицији у преговорима, на које ће ЕУ, према мом мишљењу, позитивно одговорити, јер ћемо покушати да пронађемо средњу позицију која ће одговарати и Великој Британији и ЕУ“, рекао је ирски шеф дипломатије.

Питање Северне Ирске остаје кључна тачка спорења у процесу „брегзита“. Главни изазов за Лондон је да избегне „чврсту границу“ између Северне Ирске и Ирске, а да истовремено обезбеди национални интегритет.

Велика Британија требало је да изађе из ЕУ 29. марта ове године, али су британски парламентарци одбацили споразум о изласку. Европски савет продужио је рок за излазак Британије до 31. октобра, са могућношћу да Британија напусти Унију и раније, уколико парламентарци изгласају споразум.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала