Израел и Америка спремају одлучујућу акцију против Палестине

© AP Photo / Ariel SchalitПалестинац обрађује земљу у околини Бардале на Западној обали.
Палестинац обрађује земљу у околини Бардале на Западној обали. - Sputnik Србија
Пратите нас
Израелски премијер Бењамин Нетанијаху не жели никакав мир, а претња анексијом јеврејских насеља на Западној обали је нешто што би дефинитивно убило снове Палестинаца о сопственој држави.

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху изјавио је да Израел вероватно неће имати избора него да крене у рат у Појасу Газе у светлу све веће ескалације сукоба последњих месеци. Алудирао је на пројектиле које испаљују снаге Хамаса и „Исламског џихада“ из те енклаве, која се налази између Израела и Египта.

Нетанијаху најављује и да ће, ако поново буде изабран за премијера, сва јеврејска насеља на Западној обали ставити под суверенитет јеврејске државе, а ти кораци ће бити координисани са Вашингтоном. Он је открио да администрација америчког председника Доналда Трампа намерава да објави политички део програма за решење израелско-палестинског спора убрзо након парламентарних избора у Израелу 17. септембра (економски део Трамповог плана обелоданио је његов специјални саветник Џаред Кушнер у Бахреину, у јуну ове године).

Израел ће нарушити међународно право ако успостави суверенитет над долином Јордана, односно Западном обалом, упозорио је генерални секретар УН Антонио Гутереш, а осуда таквих планова стигла је и из Министарства спољних послова Русије.

Јасан мандат за анексију

„Ништа нећу учинити док не добијем јасан мандат од грађана и зато, грађани Израела, тражим од вас јасан мандат за то. У животу постоји једна и јединствена прилика да се уради нешто са широким консензусом и Израелу обезбеде сигурне и трајне границе. То ће обезбедити да Јудеја и Самарија не постану Газа и да Кфар Саба, Нетанија и Тел Авив не постану насеља дуж граница са Газом“, рекао је Нетанијаху током изборне кампање.

Испред мапе долине Јордана, од које би, према плану, анексија требало да почне, у хотелу „Кфар Макабија“ у граду Рамат Ган, који се налази недалеко од Тел Авива, Нетанијаху је нагласио да би план могао да се изведе тако „што не би био анектиран ниједан Палестинац“ и да би он обезбедио потпуну слободу кретања за њих.

© AP Photo / Oded BaliltyИзраелски премијер Бењамин Нетанбјаху током конференције за новинаре испред карте Западне обале показује план за анексију јеврејских насеља у том региону који се под израелском окупацијом налази од 1967.
Израел и Америка спремају одлучујућу акцију против Палестине - Sputnik Србија
Израелски премијер Бењамин Нетанбјаху током конференције за новинаре испред карте Западне обале показује план за анексију јеврејских насеља у том региону који се под израелском окупацијом налази од 1967.

Такође је наговестио да је план усклађен са америчком страном, преноси „Јерусалим пост“. Нетанијаху се прошле недеље у Лондону срео са америчким државним секретаром Мајком Помпеом и секретаром за одбрану Марком Еспером, а телефоном је разговарао са потпредседником Мајком Пенсом.

Нетанијаху оштрији од конкурената

Окосница Нетанијахуове кампање је безбедност Израела, а израелски премијер сматра да претња тој безбедности није само Иран, већ и Палестинци, оцењује новинар и дугогодишњи дописник са Блиског истока Бошко Јакшић.

„Нетанијаху је пре две године и званично одустао од теорије две државе и од тада се апсолутно појачала колонизација Западне обале. То показује да Нетанијаху не жели никакав мир, а претња анексијом је нешто што би дефинитивно убило снове Палестинаца о сопственој држави. Она се наслања на политику Израела, који је анектирао Голан и у томе добио подршку Доналда Трампа, тако да је то једна експанзионистичка политика агресивног ционизма“, објашњава Јакшић.

© AP Photo / Nasser NasserИзраелска полиција раздваја Палестинце, Израелце и стране активисте током протеста против изградње новог јеврејског насеља у близини села Куфр Малик, источно од Рамале на Западној обали.
Израел и Америка спремају одлучујућу акцију против Палестине - Sputnik Србија
Израелска полиција раздваја Палестинце, Израелце и стране активисте током протеста против изградње новог јеврејског насеља у близини села Куфр Малик, источно од Рамале на Западној обали.

Нетанијаху мора да се такмичи са својим предизборним конкурентима, пре свега са бившим министром одбране Авигдором Либерманом, човеком који је познат по веома тврдом ставу према палестинском питању. Либерман је човек који је претио да ће Газу сравнити са земљом. Он је, у крајњој линији, изазвао изборе тако што је оптужио Нетанијахуа да је исувише благ према Палестинцима у Гази и да је направио пакт са терористима. Сада Нетанијаху мора да узврати чврстином, додаје Јакшић.

Палестинци чекају и стрепе

Са друге стране, Палестинци, ма колико то цинично звучало, каже Јакшић, доведени су у ситуацију у којој једино могу да чекају и виде хоће ли се претња остварити или неће.

Ипак, званичних реакција са палестинске стране није изостало. Генерални секретар Палестинске ослободилачке организације (ПЛО) Саеб Ерекат изразио је забринутост због Нетанијахуових претњи, рекавши да је последње што Палестинцима и Израелцима треба јесте додавање уља на ватру.

© AP Photo / Ariel SchalitЗападна обала
Израел и Америка спремају одлучујућу акцију против Палестине - Sputnik Србија
Западна обала

Проширење израелског суверенитета на Западну обалу значило би објаву рата, преноси „Јерусалим пост“ изјаве неименованих палестинских званичника, који би ускоро требало да одрже хитан састанак. Један од њих изјавио је да Нетанијахуова претња значи да је решење две државе мртво, те да Палестина више неће морати да се придржава потписаних споразума са Израелом.

Анексија се уклапа у Трампов план

Према Јакшићевим речима, претња анексијом Западне обале потпуно се уклапа у Трампов план за мир између Израела и Палестине.

„Онај део плана који је Џаред Кушнер објавио у Бахреину је економски. То је покушај Американаца да економским стимулацијама и повећавањем инвестиција у региону ’купе‘ Палестинце, али не само њих, већ и Египћане и Саудијце. У политичком делу, иако он још није објављен, потпуно је јасно да је више него једносмеран и да је апсолутно на страни Нетанијахуа и његове политике према Палестинцима“, оцењује Јакшић.

И на ширем, глобалном, али и на регионалном нивоу, ствари се по Палестинце јако лоше развијају, додаје наш саговорник. На палестинској страни ситуацију отежава и то што нема истинског помирења између Фатаха и Хамаса.

© AP Photo / Bernat ArmangueНетанијаху и Авигдор Либерман у доба када су тесно сарађивали. Либерман, лидер странке Наш дом Израел, постао је највећи Нетанијахуов конкурент на десници, када је поднео оставку на место министра одбране у Нетанијахуовом кабинету у знак протеста због прекида ватре у појасу Газе, који је назвао "предајом терору".
Израел и Америка спремају одлучујућу акцију против Палестине - Sputnik Србија
Нетанијаху и Авигдор Либерман у доба када су тесно сарађивали. Либерман, лидер странке Наш дом Израел, постао је највећи Нетанијахуов конкурент на десници, када је поднео оставку на место министра одбране у Нетанијахуовом кабинету у знак протеста због прекида ватре у појасу Газе, који је назвао "предајом терору".

Арапске земље могу да протестују и траже одржавање седнице Савета безбедности УН, на шта ће САД уложити вето. Можда ће бити организоване демонстрације на улицама Амана, Каира и Бејрута, али на томе ће се све завршити. Због тренутног распореда снага, не постоји начин за супротстављање Нетанијахуовој политици силе, закључује Јакшић.

Територија десне обале реке Јордан, позната као Западна обала, као и Појас Газе у номиналном поседу Израела налазе се од 1967. године, када је израелска војска заузела то подручје, заједно са Источним Јерусалимом, од Јордана и Египта током Шестодневног рата.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала