Русија: Постоји ризик од нуклеарног рата

© Фото : U.S. Air Force photo by Frank OliverНуклеарни рат
Нуклеарни рат - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Ситуација у области стратешке стабилности наставља да се погоршава и постоји ризик од избијања нуклеарног рата, изјавио је заменик министра иностраних послова Русије Сергеј Рјабков.

„Неоспорна је чињеница да се ситуација у области стратешке стабилности и даље погоршава. Ризици такође расту... Постоји ризик од избијања нуклеарног рата, чак и у ситуацији када стране не намеравају да покрену нуклеарни сукоб“, истакао је Рјабков.

Он је додао да је посебно негативна динамика евидентна ових година.

„Поступци наших колега на Западу постају емоционалнији, а понекад и веома агресивни“, објаснио је Рјабков, говорећи у Москви на представљању извештаја Националног истраживачког универзитета „Висока економска школа“, који је објављен под насловом „Ново разумевање и начини јачања мултилатералне стратешке стабилности“.

Он је напоменуо да западни партнери блокирају рад канала за дијалог и настављају да подривају архитектуру контроле наоружања.

Рјабков је додао и да је Русија забринута због ситуације око Споразума о свеобухватној забрани нуклеарних проба.

„Москва зна да Вашингтон одржава своје полигоне у стању готовости за могуће настављање тестирања“, истакао је Рјабков.

„Наш став је добро познат — ми се залажемо за наставак пуноправних преговора о обезбеђивању стратешке стабилности и међународне безбедности и рачунамо на реципрочну спремност наших прекоокеанских колега за озбиљан и заинтересован дијалог“, нагласио је дипломата.

Генерална скупштина УН усвојила је Споразум о забрани нуклеарних проба 1996. године, али он није ступио на снагу, јер га није потписало неколико држава, међу којима су и Сједињене Америчке Државе. Све европске земље, укључујући Русију, Велику Британију и Француску, ратификовале су овај Споразум.

Продужавање Споразума о смањењу стратешког офанзивног оружја

„Вашингтон и даље одуговлачи решавање питања продужења Споразума о стратешком офанзивном наоружању и није спреман за суштинску расправу о проблему“, сматра Рјабков.

„Следећа жртва америчке тежње да себи одвежу руке у области контроле оружја могао би бити Споразум о мерама за даље смањење и ограничавање стратешког офанзивног наоружања. Један од последњих преосталих камена темељца стратешке стабилности. Споразум истиче 5. фебруара 2021. године“, подсетио је Рјабков.

„Вашингтон наставља да одуговлачи са решавањем питање његовог продужења. Вештачки се ствара неизвесност, упркос нашим предлозима да се Споразум продужи на пет или мање година, под условом прихватљивог решавања проблема поновног наоружавања дела америчких стратешких носача за ненуклеарне мисије. Они нам говоре да за сада нису спремни за садржајан разговор о томе“, указује заменик министра.

Рјабков је навео да Русија сматра да је немогуће наставити са смањењем нуклеарног оружја, без ограничења у области противракетне одбране.

„Не говоримо о томе да би све то (систем контроле наоружања) требало да буде замрзнута конструкција. Апсолутно не. Напротив, много пре доласка актуелне америчке администрације смо на свим нивоима наглашавали да ће, на пример, даљи кораци за смањење нуклеарног наоружања бити хипотетички могући, само ако се у потпуности узму у обзир сви фактори који утичу на стратешку стабилност“, нагласио је он.

„Преведено на разумљивији језик то значи, на пример, да је немогуће наставити са скраћивањем, без одговарајућих ограничења у области противракетне одбране“, додао је заменик министра.

„Приближили смо се граници контроле наоружања, иза које ће постати императив потпуно разматрање нуклеарних потенцијала других држава које поседују такво оружје“, оценио је Рјабков.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала