Велико откриће: Први пут пронађена вода на потенцијално настањивој планети

CC0 / / Земља
Земља - Sputnik Србија
Пратите нас
Астрономи су први пут пронашли воду у атмосфери планете која кружи унутар настањиве зоне удаљене звезде.

Зато што је планета К2-18б удаљена 111 светлосних година од Земље, предалеко је да би се до њега послала летелица у потрази за животом изван наше матичне планете. Али научници у следећих десет година очекују лансирање нове генерације свемирских телескопа, који би могли да утврде има ли у атмосфери планете К2-18б гасова какве могу произвести само живи организми, пише „Индекс“.

Планета је дупло већа од Земље, а компјутерско моделирање података показује да би се до 50 одсто његове атмосфере могло састојати од воде. На планети владају температуре довољно хладне за текућу воду, од нула до 40 степени Целзијуса.

Вода на другим планетама

Једини проблем је то што се астрономи не могу сложити око тога који гасови би доказали присуство живота.

„Сигурно ће бити потребно истраживање хемијског састава на можда и стотину планета, да бисмо схватили како су створене и како су се развиле", рекла је за „Би-Би-Си“ професор Ђована Тинети, руководилац тима који је објавио откриће воде на К2-18б у научном часопису „Натуре астрономи“. Она је одушевљена открићем.

Вода је до сада откривена на другим планетама, али оне су или превелике или превише вруће да би подржале услове за живот, док је мање и релативно хладније планете теже открити. К2-18б је пронађена 2015. године захваљујући НАСА летелици „Кеплер“ и једна је од неколико стотина планета чија је маса између Земље и Нептуна, а називају се супер-Земље. Очекује се да ће НАСА мисија „Тес“ открити још стотине таквих планета наредних година.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала