Кремљ не искључује нову размену затвореника са Украјином

© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаРуси ослобођени у руско-украјинској размени затвореника искрцавају се из авиона на аеродрому Внуково
Руси ослобођени у руско-украјинској размени затвореника искрцавају се из авиона на аеродрому Внуково - Sputnik Србија
Пратите нас
Нова фаза узајамног ослобађања затвореника и притвореника између Русије и Украјине је могућа, али захтева припрему, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

„Ово захтева почетак новог процеса размене мишљења и веома мукотрпног и, вероватно, дугог рада“, рекао је портпарол Кремља.

Он је додао да нико априори не искључује могућност и сврсисходност таквог процеса, па је то ствар „билатералних контаката“.

Песков је додао да председници Владимир Путин и Владимир Зеленски још увек нису разговарали о враћању Украјини бродова које је руска погранична служба задржала у Керчком мореузу због нарушавања државне границе.

Одговарајући на питање да ли је Русија спремна да под неким условима преда бродове Украјини, Песков је изјавио да тренутно није спреман да разговара о овој теми.

„У оквиру постојећих контаката Москве и Кијева ово питање би требало да буде постављено. И када буде постављено — биће размотрено“, објаснио је портпарол руског лидера.

Песков је навео и да се Кремљу свиђа изјава Зеленског о припреми смерница за реализовање Минских споразума за решавање ситуације у Донбасу са прецизним роковима.

Он је нагласио да ће само пуна реализација Минских споразума помоћи да се реше унутрашњи украјински проблеми.

Русија и Украјина су 7. септембра одржале историјску размену по 35 затвореника. Међу онима које је ослободила руска страна био је Олег Сенцов, који је повредио руску границу, 24 украјинска морнара и други; а украјинска је ослободила уредника портала „РИА Новости Украјина“ Кирила Вишинског и друге.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала