Кремљ: Санкције су мач са две оштрице

© Sputnik / Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаМосковски Кремљ
Московски Кремљ - Sputnik Србија
Пратите нас
Кремљ негативно оцењује речи председника Украјине Владимира Зеленског, који је подржао продужавање санкција Русији због Крима, и напомиње да су такве мере — мач са две оштрице, које не доноси никакву корист ниједној страни, изјавио је портпарол руског председника Дмитриј Песков.

На питање како се Кремљ односи према позиву Зеленског земљама Запада да оставе на снази антируске санкције, Песков је одговорио: „Негативно“.

Он је објаснио да санкције представљају „мач са две оштрице, који никоме не доноси корист, не помаже у решавању проблема, противречи међународном закону и, уопште, не доноси ништа добро ни оним земљама против којих се санкције уводе, ни оним земљама које намећу санкције“.

Раније је украјински лидер изјавио да је једини пут за постизање мира у Донбасу — дипломатија. Он сматра да санкције против Русије треба да буду на снази, све док се у Донбасу не успостави мир.

Украјинске власти су у априлу 2014. године покренуле војну операцију против Доњецке и Луганске Народне Републике, које су прогласиле независност након државног преврата у Украјини у фебруару 2014. године.

Односи Русије и Запада погоршали су се због ситуације у Украјини и присаједињења Крима Русији. Оптужујући Москву за мешање у послове Кијева, Запад јој је увео санкције. Москва је предузела контрамере, повела политику замене увоза и више пута изјављивала да је контрапродуктивно са њом разговарати језиком санкција. При томе је Москва више пута одбацивала оптужбе земаља Запада о мешању у унутрашње послове Украјине, рекавши да није страна у украјинском сукобу у Донбасу и субјекат Минских споразума.

Крим је постао део Русије у марту 2014. године, након референдума, који је одржан после државног преврата у Кијеву. За уједињење са Русијом гласало је 96,77 одсто бирача Републике Крим и 95,6 одсто становника Севастопоља. Према речима председника Русије Владимира Путина — питање Крима је „коначно затворено“. Украјина и даље сматра Крим својом привремено окупираном територијом.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала