Србија се поново кандидује за Извршни савет Унеска

© AFP 2022 / BERTRAND GUAY Унеско
Унеско - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Србија је одговорна и позудана чланица Унеска, а како би јаче доприносила њеном раду, поново ће се кандидовати за Извршни савет те, како је зову, интелектуалне гране УН, изјавио је данас министар Ивица Дачић, након конференције „Медијска и информациона писменост у дигиталном добу“, којој је присуствовала и директорка Унеска Одри Азуле.

„Србија жели да што ближе и више сарађује са Унеском на свим пољима, као и у реализацији свеукупне Агенде одрживог развоја 2030“, рекао је Дачић новинарима, након првог дела скупа који показује спремност Србије да допринесе реализацији глобалних приоритета и циљева Унеска и указује на важност медијске и информационе писмености.

Дачић је оценио да је учешћем директорке Унеска Одри Азуле, за чији избор је Србија гласала, скупу у Београду потврђена потреба за јачањем сарадње не само у области заштите културне баштине, што је, како је додао, за Србију значајно, поготово због Листе светске баштине у опасности, већ и у свим областима у надлежности Унеска.

Он је додао да у свим сусретима посебно указује на културну баштину на КиМ, имајући у виду да су четири цркве и манастира под заштитом Унеска.

Како је додао, посебна пажња се посвећује и историјским споменицима у осталим деловима Србије.

Подсетио је да је Србија свој анагажман у Унеску показала и кроз чланство у Савету, као потпредседница, и да ће се кандидовати за реизбор, како би наставила да даје свој допринос.

Азуле је захвалила Србији и на ангажманима око реализације мандата у вези са културом, науком, образовањем, комуникацијама и информацијама, као и на организацији скупа, захваљујући ком ће се обновити агенда образовања.

Она је оценила да је у садашњем дигиталном добу, када се свака година броји као две, важно промислити нову доктрину образовања и медијску и информатичку писменост.

Све то је, како је додала, важно и за слободу мишљења и изражавања, јер они дају капацитет плурализму и дијалогу, а самим тим и снагу демократији.

Додала је да је са челницима Србије Александром Вучићем и Аном Брнабић разговарала о питањима од светског значаја — о образовању и потреби да се поново промисле образовне политике у време индустријске револуције.

„Разговарали смо и о вештачкој интелигенцији и креативним индустријама важним за развој сваког друштва, о образовању жена и девојчица и о научном образовању“, рекла је она.

Министар је уручио Азуле урамљену репродукцију странице Мирослављевог Јеванђеља, које је прво уписала на Унескову Листу светске баштине.

Дачић је најавио и да ће учествовати на Генералној конференцији Унеска.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала