У средњовековној српској тврђави на Новом Брду пронађено непроцењиво благо

Пратите насTelegramOdyssey
Компанија „Кото“ из Србије, коју је Унеско изабрао да рестаурира средњовековну српску тврђаву на Новом Брду, у унутрашњости тог здања пронашла је културно благо.

„Блиц“ пише да су стручњаци из компаније „Кото“ током истраживања унутрашњости тврђаве површине 400 метара квадратних, уз сагласност пројектанта, надзора и имплементатора пројекта, пронашли цркву са остацима фресака, парно купатило, остатке палате, два објекта, улице, трг и цистерне са упојним бунарима.

Компанија „Кото“ је саопштила да је спровела читав поступак у сагласности са пројектом, чија је припрема, према Унеску, била поверена пројектантском бироу „Омега инжењеринг“ из Дубровника, додаје „Блиц“.

Непроцењиво културно благо које припада светској баштини вековима је било скривено испод насипа земље и камена висине седам метара, све до 2015. године, када су почели радови на рестаурацији тврђаве.

„Пронађени артефакти су истражени, детаљно снимљени, документовани и презентовани“, преноси даље „Блиц“.

Археолошко наслеђе локалитета у потпуности је заштићено и конзервирано, а преостали радови које треба спровести у финалној фази односе се искључиво на ојачавање новоизграђених делова зидова, на којима су се током ове и прошле године појавила делимична оштећења.

„Лица зидова на којима су се појавили дефекти нису постојала пре него што смо их ми 2015. и 2016. године озидали. Санација дефеката на новоизграђеном делу објекта ни на који начин не угрожава оригиналне остатке утврђења и исте је могуће санирати на ефикасан начин који је предвидео пројектант — кроз пројекат санације у складу са налогом Унеска“, објашњавају из компаније „Кото“.

Радови на санацији, који су се спроводили у складу са налогом Унеска и са дозволом из привремених институција Приштине, обустављени су одлуком института за заштиту споменика привремених косовских институција почетком септембра и том одлуком је компанији „Кото“ забрањено да изводи даље радове.

„Затечени смо оваквом одлуком косовског института за заштиту споменика, посебно имајући у виду да смо имали добру сарадњу са њима у досадашњој реализацији пројекта“, кажу у компанији „Кото“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала